Gå til sidens hovedinnhold

Mammografibussen vil ikke lenger komme til Hadeland og Valdres

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kreftregisterets offentlige mammografiprogram der kvinner mellom 50 og 69 år blir innkalt til screening hvert annet år er et flott og helseforebyggende tiltak som flere kvinneorganisasjoner i sin tid aktivt forkjempet for å få til.

Jeg er så gammel nå at jeg ikke lenger kan benytte dette tilbudet. Da vi skulle til mammografiscreening, som ikke tok mange minutter, måtte vi reise til Lillehammer. Dette tok mye av dagen. Så vi så det som et framskritt da mammografibussene kom til Hadeland.

Jeg ble opprørt da jeg for en tid tilbake leste at sykehuset i Lillehammer ville legge ned tilbudet med mammografibuss på Hadeland og i Valdres. Dette skyldtes at det var dårlig økonomi og at dette tilbudet ikke fantes i Gudbrandsdalen. Det var ikke lenger fra Valdres og Hadeland til Lillehammer enn fra Gudbrandsdalen til samme sted.

LES OGSÅ: Ikke penger til lokal puppesjekk

Ikke alle har like lett for å få fri fra jobb, det går jo mesteparten av dagen. Offentlig kommunikasjon er heller dårlig. Vil dette gå ut over oppmøteprosenten?

Hvorfor ikke heller jobbe for å få mammografibuss også til Gudbrandsdalen i stedet for å ta fra dem som har tilbudet nå?

Mange av de kvinnene som ikke er i aldersgruppen i det offentlige mammografiprogrammet reiser til Lillehammer eller Gjøvik for mammografi. Dette koster en del samfunnsøkonomisk. Tenker her på bilkjøring der det ofte er bare en i bilen.

LES OGSÅ: Bekymret for konsekvensene når mammografibussen blir borte

Hva med å la de bestille time på mammografibussen for en høyere egenandel hvis det er ledig kapasitet der? Vi er vant til å betale en langt høyere sum for undersøkelsen enn dem som er i programmet.

Vi ser oss lei på at kvinners helse skal være en salderingspost.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.