Oddvar Møllerløkken (H): Innlandet ikke bare kan, vi skal!

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Denne helgen avholdt vi årsmøte i Innlandet Høyre. Av største viktighet for oss er arbeidet for lokal forvaltning, tilrettelegging for lokal verdiskaping, fokus på alle de muligheter som ligger for våre føtter og vårt ansvar i Innlandet for selv å sette dagsorden.

Aldri har mulighetene for oss i Innlandet vært større. Aldri har vi som nå hatt muligheten til å virkelig dra i samme retning, mot felles mål og for å løse felles utfordringer.

Vi er et Norge i miniatyr med vårt enorme geografiske areal – spredte bebyggelse, sentrale strøk og naturlige barrierer. Her har vi muligheten til å gå foran, og skape et mulighetsbilde for en politikk som virkelig drar med seg alle.

Å utløse det fulle potensialet i Innlandet er ikke bare viktig for Innlandet, det er viktig for Norge. I startgropen for Innlandet blir vi til stadighet påminnet om mulighetene vi kan ha. Men, vi må evne å ikke bare snakke, vi må også handle. Når man lytter til den politiske ledelse i Innlandet fylkeskommune hører man til stadighet ordet «kan», vi kan bli det og vi kan bli det.

Jeg vil gå lenger, vi må evne å ta grepene, derfor skal det ikke lenger hete «vi kan», men «vi skal»!

Vi skal bli et ledende næringsfylke med fokus på lokal og regional verdiskaping, vi skal bli et foregangsfylke innen helse og omsorg og ha et skolevesen i toppklasse som balanserer mellom de sentrale strøk og distriktene, vi skal bli et foregangsfylke innen høyere utdanning og forskning, vi skal bli et ledende klimafylke, vi skal være det lysende eksempelet på bærekraftig reiseliv, og vi skal ta mulighetene i å være et av Norges viktigste forsvarsfylker. Vi må ha ambisjoner skal vi få trøkk i frasparket. Politikk det er å ville.

Nasjonalt skal vi si: look to Innlandet.

Se på skog – og treindustrien - en gryende og godt tilrettelagt bioøkonomi i Innlandet har potensiale for å skape over 25 000 arbeidsplasser – det finnes gull i grønne skoger. Vi er Norges grønne lunger.
Se på IT og cybersikkerhet – Vi har Cyberforsvaret på Lillehammer, NTNU på Gjøvik, Hamar-miljøene for spill og VR. Alle områder som generer flere og flere regionale og lokale arbeidsplasser, og som er så til de grader fremtidsrettet i sitt virke.
Se på industrimiljøene på Raufoss som produserer lokalt til hele verden, og som har et sterkt fokus på nettopp bærekraftige og effektive verdikjeder.
Se på energivirksomhetene i Innlandet som bringer ren energi til resten av Norge, og som er i stadig utvikling og nå har gått sammen med Hafslund.
Se på turist - og fritidsgjestvirksomhetene i Innlandet, hvor man ved lokal god forvaltning har skapt bærekraftige opplevelser hele året.
Se på landbruket, som gjennom fokus på innovasjon, lokale mattradisjoner og sterkt samhold skaper nye produkter i Norges matfat.
Se på hyttefolket i landets største hytteregion, og alt de tilfører og kan bidra med - arbeidskapasitet og andre ressurser og et stort bankende hjerte for lokalsamfunnet de er deltidsinnbyggere i.

Det handler om å ta i bruk alle ressursene som finnes i Innlandet – både natur- og humankapital – men det er vi selv som må se mulighetene og lage politikk som utløser dem. Look to Innlandet, det er her det skjer!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken