Knut Bøe: Ønsker kraftigere klimatiltak

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Klima-og miljøforhold er under press, og er således av samfunnets viktigste saker. Uten frisk luft og rent vann, med økende ekstremvær, issmelting og havstigning blir en del andre politiske saker uinteressante. Fylkesordfører E. A. Hagen (Ap) og fylkesvaraordfører A. Hove (Sp) oppfordrer i Hadeland 31. august alle offentlige og private aktører om samarbeid.

LES OGSÅ: Klimatiltak for ei grønn framtid

Vi ser at mye positivt skjer med tanke på klima og miljø, men det er et spørsmål om vi setter inn nok ressurser ettersom vi daglig leser og hører om foruroligende endringer forårsaket av bl.a. menneskelig tankeløshet. Fagfolk og ildsjeler har lenge forsøkt å si oss konsekvensene av å gjøre lite for å endre utviklingen, og heldigvis kommer stadig flere politikere på banen og krever mer handling.

Hagen/ Hove sine politiske partier har flertall i fylkestinget. Jeg oppfordrer dere til å benytte dere av muligheten til å sette inn kraftigere tiltak enn hva dere har skrevet om denne gang. Solceller på taket av skoler, redusere matsvinn og innføring av fossilfritt drivstoff på busser er selvfølgelig viktig nok. Men mange enda viktigere tiltak må ikke skyves til side i frykt for å tape stemmer ved neste valg.

Min oppfordring til Hagen/ Hove er å også benytte (ord som) reduksjoner og restriksjoner. For det er ofte slik at enkelte forhold og ingredienser i en kraftfull tiltakspakke må reduseres mens innsats av noe mer virkningsfullt må økes.

La oss da nevne biltrafikk, det være seg elektrisk eller diesel. Stor trafikk påvirker både klima og miljø negativt. Stor trafikk tapper jorden for ressurser, både i produksjon, i drift og ikke minst som negativ påvirker av arealene langs ferdselsårene. Tofelts veier må ikke alltid gjøres om til firefelts veier, og firefelts veier må ikke gjøres om til seksfelts veier og så videre. Dette er 1950-talls tenking. Gubbetenking.

Og altfor mye matjord legges under asfalt for motorveier og annen utbygging. Et skrekkens eksempel er motorvei E6 rundt og nord for Hamar.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags