For kongen og fedrelandet?

Helge Tryggeseth. Arkivfoto

Helge Tryggeseth. Arkivfoto

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Helge Tryggeseth Jeg er født på midten av 60 tallet og tilhører dermed den siste generasjon som opplevde almenn verneplikt da Norge hadde et forsvar og de fleste gutter tilbringte et års tid i ”kongens klær”. I den kalde krigen, med forsvarsviljen på topp, skulle vi være villig til å dø for kongen og fedrelandet. På den tiden hadde vi jo til og med selveste folkekongen Olav. En smålubben, folkelig og hyggelig fyr. Han tok jo trikken som et ”vanlig” menneske. Riktignok var han innvandrer og hadde en far som aldri lærte seg norsk, men glad i han ble vi allikevel. I dag har vi Harald og Sonja. Dette er sympatiske mennesker som det nesten er umulig å mislike. Imidlertid er dette irrelevant i en seriøs diskusjon om å få et styresett av moderne dato. Den lille iherdige gruppen Sv`ere, som i mange år har foreslått å innføre republikk, har nå fått med seg politikere fra Høyre, Venstre og Ap.

Alle disse visste selvsagt at forslaget ville falle, men det betyr ikke at de tar feil og de andre rett(eller omvendt). Slik fungerer da ikke et demokrati. Vi som er tilhengere av republikk gleder oss over at stadig flere stortingspolitikere mener det samme. Det ligger forøvrig ingen personlig mistillitt mot de konglige. Tvert i mot klarer jeg ikke å begripe at noen kan være så rause at de villig frasier seg de mest grunnleggende menneskerettigheter for en livslang ”tjeneste” med snorklipping, holde tale etter tale med selvfølgeligheter og tomme honnørord samt hilse på tusenvis av mennesker de ikke kjenner(eller noengang vil bli kjent med) år etter år. Noen klager på at kongehuset er dyrt, men de konglige tjener inn disse pengene mange ganger og en eventuell president kan bare glemme noengang å kunne skaffe landet slike inntekter.

Imidlertid er styringsformen, uansett hvor symbolsk den enn er, en anakronisme og vil før eller senere avvikles. Dette selv om noen broilere i Høyre mener at det vil bety enden på sivilisasjonen slik vi kjenner den. De kaller seg attpåtil ”prinsipielle monarkister” hvis betydning i beste fall er tåpelig.

Hadia Tajik, som stemte for SV sitt forslag,  ble av det brunskvettende folkedyret på sosiale medier utnevnt til landsforræder med klar beskjed om å reise hjem til der hun kommer fra. Innbyggerne i Rogaland vil nok ønske henne hjertelig velkommen tilbake. Imidlertid er jeg takknemlig for at denne meget dyktige dama er villig til å tolere all den dritten hun får av mennesker jeg i hvert fall IKKE vil dø for. De er en skam for Norge. For slike som henne er imidlertid min gamle forsvarsvilje intakt. Slike går jeg gjerne i krigen og døden for. Noe jeg også vil gjøre for de kongelige den dag de frasier seg sin titler og trer inn som like borgere i landet.

La den komme fort – og republikken lenge leve.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.