Korona og livet

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg har mye å være takknemlig for. Snill kjerring som holder ut med meg og mine greier. To sønner som så langt skikker seg ganske bra. Det kan faktisk virke som det blir folk av de. Ei bikkje som ikke hører etter og røyter fjell av hår er også noe jeg er besynderlig takknemlig for. En stor familie ellers som er der for meg som jeg er der for de enten i tankene eller gjennom ymse prosjekt. Vi er friske og raske og jeg sutrer nødig, men akkurat nå begynner det å røyne litt på. Vi har stått han av siden mars; vi har vasket hender, vi har brukt munnbind, vi har holdt avstand, vi har feriert lokalt, vi har jobbet og stått på for ikke å belaste storsamfunnet mer enn absolutt nødvendig. Og er jeg er glad for å være en del av et åpent, dynamisk samfunn som tar vare på sine med noe jeg føler er oppriktig og ærlig empati.

LES OGSÅ:

Dette er de nye koronainnstrammingene

Anbefalinger for hele landet:

* Alle må i de kommende ukene holde seg hjemme i størst mulig grad og begrense sosial kontakt med andre mennesker.

* I private hjem, hager eller hytter bør man ikke ha mer enn fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmer. Hvis alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere. To familier kan møtes selv om de har mange barn. Begrensingen om at man ikke bør ha flere enn fem gjester, gjelder ikke for barnehage- eller barneskolekohorter.

* Unge og voksne som har vært sammen med venner og i andre situasjoner der det ikke har vært en meters avstand, bør holde to meters avstand til folk i risikogruppen.

* Unngå unødvendige innenlandsreiser. Arbeidsreiser som vurderes som nødvendige og reiser til fritidseiendommer som kan gjennomføres uten kontakt med andre er unntatt.

* Alle universiteter, høgskoler og fagskoler skal vurdere om de i perioden fremover kan redusere undervisning og annen aktivitet som bidrar til økt mobilitet, blant annet press på kollektivtrafikken.

* Videregående skoler og ungdomsskoler må forberede seg på at tiltaksnivået kan bli rødt, dersom smitten stiger ytterligere.

Regler for hele landet

* Grense på inntil 20 personer på private sammenkomster på offentlige steder og i leide lokaler og 50 personer på innendørs arrangement uten fastmonterte seter. Innendørs kan det være inntil 200 personer på arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter. Endringen iverksettes midnatt, natt til mandag 9. november.

* Nasjonal skjenkestopp kl. 24.00. Serveringssteder med skjenkebevilling kan ikke slippe inn nye gjester etter kl. 22.00. Endringen iverksettes ved midnatt, natt til lørdag 7. november.

* Arbeidsreisende som i de siste 10 døgnene før de kommer til Norge har oppholdt seg i områder med særlig høyt smittenivå, kan ikke lenger benytte seg av ordningen med testing hver tredje dag. Hovedregelen om innreisekarantene vil derfor i utgangspunktet gjelde for arbeidstakere fra disse områdene.

* For arbeidstakere som kan benytte seg av unntaket i § 6 c er det gjort endringer i bestemmelsen: Arbeidstakere som har fritidskarantene, skal testes hver tredje dag og være innkvartert på enerom de ti første dagene i landet. Arbeidsgiver skal legge til rette for avstand til andre når arbeidstakeren er i fritidskarantene. Unntaket gir ikke lenger fritak for innreisekarantene på fritiden.

* Reisende fra røde land må fremvise attest på negativ covid-19-test når de kommer til Norge. Testen må være tatt under 72 timer før innreisen. Dersom personen ikke fremviser en slik test, kan vedkommende bli nektet innreise. Dette iverksettes fra midnatt, natt til mandag 9. november.

– Kravet skal ikke gjelde for nordmenn, personer som har bosted i Norge eller personer i transitt.

– Kravet gjelder ikke personer som jevnlig kommer til Norge fra Sverige og Finland for å jobbe.

– Kravet gjelder helsepersonell som pendler til Norge og som har vært mer enn sju dager utenfor Norge.

– Personell i kritiske samfunnsfunksjoner kan unntas når det er nødvendig for å unngå fare for liv og helse.

* Personer som kommer til Norge, må ha fast bopel i landet, eller arbeids- eller oppdragsgiver må gi garanti for egnet oppholdssted ved ankomst til Norge. Personer, inkludert turister og besøkende, som verken har egen bopel eller arbeids- eller oppdragsgiver i Norge må oppholde seg på karantenehotell og teste seg i karanteneperioden. Dette gjelder også familiemedlemmer som kommer for å besøke slekt i Norge. Helsedirektoratet gis i oppdrag å utrede hvordan disse kravene kan innføres. Fram til dette er etablert, forsterkes grensekontrollen etter eksisterende regelverk.

Tiltak som kommuner i regioner med mye smitte bør vurdere å innføre

* Stans i breddeidrett for voksne

* Vurdere stans i breddeidrett for barn og unge under 20 år

* Ytterligere restriksjoner rettet mot serveringssteder, for eksempel full skjenkestopp eller stenging klokken 22 for å redusere antall besøkende i løpet av en kveld

* Ytterligere begrensninger i størrelsen på ulike arrangementer

* Anbefaling om bruk av munnbind i taxi når det anbefales brukt i kollektivtransport

* Rødt nivå på videregående skoler. Ungdomsskoler bør forberede seg på rødt nivå

* To meters avstand ved fysisk aktivitet innendørs

* Obligatorisk hjemmekontor

* Sterkere anbefaling om å unngå kollektivtrafikk

* Stenge eller begrense virksomheter og aktiviteter som har stort potensial for smittespredning, som for eksempel svømmehaller, treningssentre, idrettshaller, bingohaller, museer, biblioteker, arrangementssteder uten fastmonterte seter og andre offentlige steder der mange møtes innendørs

Jeg har stor respekt for den utfordringen som ble kastet på våre myndigheter og måten den løses på. Jeg har i det store og hele tillit til våre folkevalgte og myndigheter.

Men nå Bent og Erna; nå er det min tur. Min tur til å tolke. Min tur til å tro. Denne uka har dere igjen klart å sende ut vage og lite definerte tiltak som i verste tolkning utestenger min familie fra meg. Men hør nå: I løpet av en ukes tid setter de tre menneskene jeg setter aller høyest i verden seg i bilen og kjører til Norge (bikkja blir med som bonus). Der skal de slippe inn og vi skal sitte i karantene og vi skal fortsatt vaske hender og vi skal fortsatt ikke ha store fester. Jeg skal igjen føle at jeg har en familie. Jeg skal igjen føle at vi fire er det eneste som betyr noe i hele verden. For helt ærlig, det suger skikkelig å sitte alene på tredje måneden.

Da fuglene på fuglebrettet begynte å få navn som Leif, Nina og Beate og ikke minst ekornet Egil, tenker jeg at det kan ha noe med mental helse å gjøre.

Så Bent: Ring Svinesund og be de finne fram rød løper og trompeter for mine bautaer er på vei og de skal faen meg hilses, heies og vinkes inn så beholder jeg kanskje vettet og julen kan etterhvert ringes inn og roen kan senke seg.

Takk for oppmerksomheten!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken