Å være eller ikke være med

OMSORG: Gran skal på nytt ta stilling til om kommunen vil være med i forsøket med statlige finansierte omsorgstjenester.

OMSORG: Gran skal på nytt ta stilling til om kommunen vil være med i forsøket med statlige finansierte omsorgstjenester.

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Hadelands leder onsdag

19. november 2015 gikk kommunestyret enstemmig inn for at Gran skulle søke om å få være med i en treårig forsøksordning med statlige finansiering av omsorgstjenester i kommunen. Senterpartiet ved Anne Margrethe Knarud ytret noe skepsis, men føyet seg altså inn i rekken over folkevalgte som stemte ja til å delta. I tråd med rådmannens anbefaling.

På nyåret ble det klart at Gran var blant de 18 kommunene som ble plukket ut til å delta i regjeringens forsøk. Til stor tilfredshet hos blå politikere som varaordfører Gunnar Schulz (FrP) og Rune Meier (H). Også kommunens egen helse- og omsorgssjef, Tone Reidem, fortalte at hun gledet seg til å ta fatt på arbeidet. Kommunen takket ja til deltakelse innen Helsedirektoratets frist som var 1. februar.

Siden har det blitt hevdet seg at forsøksseilasen muligens ikke er så problemfri som tidligere antatt. Rådmannen i Narvik hadde funnet et skjær i form av 40 millioner kroners årlig tap etter å ha gått gjennom all informasjon og dokumentasjon fra Helsedirektoratet. 4. februar trakk nordlandskommunen seg fra forsøket. Og fikk følge av flere kommuner. Den påfølgende torsdagen var det kommunestyremøte i Gran.

Konstituert rådmann Henning Antonsen fortalte politikerne at «noiaen» hadde kommet i kjølvannet av frafallet (som bare har fortsatt siden møtet). Antonsen varslet en ny, omfattende runde med kalkulatoren for å stadfeste hvilke konsekvenser deltakelse vil kunne ha. – Omsorgstjenestene det gjelder er jeg ikke bekymret for, men vi må finne ut hva forsøket betyr for totaløkonomien, har Antonsen uttalt. I dag er det ventet at hans nye anbefaling rundt deltakelse eller ikke legges fram for politikerne. Sistnevnte har som vanlig siste ord.

Uansett hvilken fløy eller farge de lokale folkevalgte tilhører, har vi tillit til at de alle har Grans beste som mål når de utøver politikk. Med bakgrunn i den omfattende usikkerheten som har sett 9 av 18 kommuner trekke seg så langt, må det etter vår mening tydelige og ukompliserte forsikringer på bordet for at kommunen forplikter seg endelig til dette treårsløpet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags