Selvmord i Oppland

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

TOM PETTERSENDe siste 20 år har over 400 personer «valgt» å ta sitt eget liv i Oppland. Alle disse brå og plutselige dødsfall har medført stor og savn for de som har «mistet» barn, søsken, foreldre, familie og venner.

Da jeg i mange år har jobbet i politiet og har hatt kontakt med pårørende etter «brå og plutselig død», så er jeg erfart at det å stå nær en person som «velger» å ta sitt liv kan gjøre en sorgprosess ekstra vanskelig. Tenker da også på hvor viktig det er «å se» hverandre og hvor viktig nettverket er for oss alle.

Det å føle seg ønsket og akseptert kan være noe som gjør at vi mennesker klamrer oss fast til livet, selv om alt virker håpløst. LEVE - Landsforeningen for etterlatte ved selvmord er en livssynsnøytral, landsdekkende, frivillig organisasjon som består av etterlatte ved selvmord og fagpersoner.

LEVE har siden stiftelsen i 1999 arbeidet for å sikre etterlatte omsorg og støtte. LEVE arbeider også for å forebygge og redusere antall selvmord og selvmordsforsøk, bl.a. gjennom Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september.

LEVE sitt lokallag i Oppland markerer Verdensdagen med arrangementer både på Høgskolen I Gjøvik og på Gjøvik bibliotek og litteraturhus. Da det «dessverre» etter hvert har blitt mange i Oppland som har erfaring med «å leve videre» etter at en som har stått dem nært har tatt sitt liv, så har noen av disse engasjert seg i legmanns arbeid i selvmordsforebygging og sorgstøtte.

For noen så har det å komme i kontakt med andre som har opplevd selvmord i nære relasjoner vært til stor hjelp og LEVE har etablert flere møtesteder i Oppland. Selv om det gjøres mye godt arbeid både av profesjonelle hjelpere og frivillige, så ser det ut som at selvmordsraten, antall selvmord per 100 000 innbygger holder seg ganske konstant i Oppland. Det vil beklagelig vis gjøre at godt over 20 mennesker, mange unge, vil ta sitt liv i Oppland også i 2015.

Selv om vi ikke kan gjøre «alt» for alle, må kan vi gjøre «noe» for noen. Oppfordrer derfor alle til å bli enda flinkere til å se andre mennesker, det være seg familie, naboer, kolleger, venner og den vi møter på vår veg. Og for alle dere pårørende som jeg har møtt i disse svært så tragiske hendelser, så har jeg ikke glemt dere. Velkommen skal alle være til en lun og hyggelig kveld på Gjøvik bibliotek torsdag. Det vil bli litt servering, musikk og ikke minst deling av erfaringer med «komplisert sorg». Kirkens SOS og Røde Kors Ungdom vil også være tilstede.
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags