Lillebror på nye eventyr

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.La det være sagt med en gang. Som aktive gårdbrukere og hadelandsentusiaster ser vi store fordeler med at Hadeland holder seg forholdsvis samlet, og en gang i framtiden kan finne sammen og forene sine krefter.

I alle søskenflokker er det voksesmerter mens man vokser opp. Sånn ser det også ut i hadelandskommunene om dagen. Lunner og Jevnaker har snudd blikket sørover, mens Gran sitter igjen som en litt halvsnurt storebror med et sentrum i Vassenden som har mistet sin hovedpulsåre.

At Jevnaker har startet sin flørt med Ringerike er naturlig og godt nytt for dem. Om dette forholdet vil vare lenger enn Rune Rudbergs ekteskap, vil tiden vise. Men vi håper Jevnaker vender blikket østover igjen om noen år.

I Lunner er vi i startgropa for en rivende utvikling i tiden framover. Regionskiftet til Viken skjedde brått og brutalt, men var kanskje den utløsende faktoren for at resten av regionen skulle få øynene opp for det knutepunktet Lunner faktisk er. På Harestua taler utviklingen for seg selv. En liten by konstrueres fra bunnen av, og både arbeidsplasser og bosetting yngler. Nord i kommunen skjer det tilsynelatende lite, men under overflaten skjer det store ting. Roa er et stort knutepunkt for både bil og tog. Med et økende trafikkgrunnlag som matcher E6 på Hamar, er det et unikt markedsgrunnlag for å skape aktivitet.

Denne utviklingen ønsker vi velkommen, men det setter samtidig krav til våre politikere om å kunne se de lange linjene og utvikle Lunners unike kvaliteter. Med hadelandskommuner som løper i hver sin retning kan det være lett å ty til panikk og tenke kommunesammenslåing, som enkelte tar til orde for. Vi mener dette er feil tidspunkt. La tiden jobbe litt, la kommunene flørte og stifte nye bekjentskaper, og ikke minst la de tre hadelandskommunene få utvikle sine egne kvaliteter en stund.

Som i søskenflokker flest vokser man til, og man søker ofte tilbake til røttene etter å ha utforsket verden. De geografiske røttene vil ikke være truet av at de tre kommunene er på eventyr hver for seg. Det gir styrke og trygghet å være en del av en søskenflokk, og når tiden er inne håper vi man er venner nok til å slå seg sammen og forene kreftene til det beste for hele Hadeland.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken