Liv Kristin Lyngstad: Evakuer barna i flyktningleiren Moria!

 Liv Kristin Lyngstad.

Liv Kristin Lyngstad. Foto:

Av
DEL

MeningerVi lever i en helt spesiell tid. Koronakrisen, som ryster en hel verden, gjør at mange kjenner på en utrygghet man ikke har kjent på før. Men krisetid er også en tid for solidaritet.

I flyktningleiren på Moria bor det 20.000 mennesker. Flyktningene mangler mat, tilgang på reint vann, tak over hodet, sanitæranlegg, helsehjelp og medisiner, klær og sko, og skolegang. Hjelpearbeidere som har vært i leiren, rapporterer om så umenneskelige forhold at det nesten er umulig å forestille seg hvordan livet er for de 7.500 barna som vokser opp der. En barndom i Moria-leiren må føles som en uendelighet, et uendelig mareritt som ikke forsvinner, når man våkner.

Vi kan ikke akseptere den menneskelige tragedien som utspiller seg på øya Lesvos i Hellas. Moria er et mottakssted med kapasitet på 3.000 mennesker. Nå er det altså mer enn 20.000 der. Siden det er et mottakssted, gis det ikke annet enn det aller nødvendigste av mat og husly. Unger får ikke skolegang, det er knapt helsetjenester og nesten alt som gis av helsetjenester gjøres av frivillige. Dette fører til at hjelpeorganisasjonene har problemer. Mange har måttet begrense aktiviteten av sikkerhetshensyn.

Nå kan marerittet som Moria er, ende opp i en katastrofe. Det er i det hele tatt svært vanskelig å tenke på hva som skjer når koronaviruset får bre seg i en leir der 20.000 mennesker deler på plassen til 3.000, der det ikke finnes nok såpe og vann, der 200 personer deler på hvert toalett, og der mange er syke og har dårlig helse.

Det er nå vi må vise hva vi som nasjon er skapt av, og vise solidaritet med barn som lever i ufattelig nød. Det må handles mens det ennå er tid. Det er ingen grunn til at Norge skal sitte og vente. Vi har muligheten til å vise medmenneskelighet med mennesker i sårbare situasjoner, og bidra til å gjøre situasjonen deres mindre sårbar.

Vi kan gå foran. La oss starte med de mest sårbare, og sørge for at barna i Moria kan våkne opp fra marerittet i en varm seng i et trygt land. En gang for 75–80 år siden var det vi nordmenn som ble vist solidaritet da tusenvis av norske barn var flyktninger i Sverige. Nå er det vi i Norge som må vise solidaritet. Og vi har ressurser til det!

Vi ber derfor Gran kommunestyre om å støtte oppropet om å evakuere barna fra Moria, og legge press på regjeringen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags