Å fiske i rørt vatn

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerBåde redaktøren av «Hadeland» og Kari-Anne Jønnes fisker i rørt vatn når de anklager ordføreren for å bremse arbeidet for et lokalmedisinsk senter (LMS). Det kan de gjøre fordi det hersker stor forvirring om hva et LMS er, og fordi det stadig blir rørt sammen med alt mulig annet.

LES LEDER: Er sykehusdirektøren for ambisiøs? 

Til oppklaring: Et LMS er et tilbud fra sjukehuset som går ut på at spesialister har faste arbeidsdager lokalt. Da foretar de undersøkelser som de normalt foretar på sjukehuset. Pasienter må fortsatt henvises av fastlegen eller av en annen spesialist; forskjellen er at du som pasient får innkalling til å møte lokalt, i stedet for å møte ved sjukehuset på Gjøvik, Hamar eller Lillehammer. Dette er jo mye bedre både for pasienten og for eventuelle pårørende. Men LMS bemannes av sjukehusleger og personale fra sjukehusene, Det blir ikke ansatt flere leger eller sjukepleiere for å bemanne et LMS, så det er begrenset hvor mange slags undersøkelser som kan desentraliseres. Sjukehuslegene kan jo ikke tilbringe mesteparten av arbeidstida på reisefot. De fleste omfattende undersøkelser krever også så mye utstyr og personale at det ikke er praktisk mulig å spre dem ut over hele Innlandet.

– Det er svært beklagelig at ordføreren er så defensiv 

Sykehus Innlandet (SI) har laget en omfattende rapport om utvikling av LMS. Den inneholder et kapittel om et mulig LMS på Hadeland, og der skriver arbeidsgruppa i sin konklusjon: «SIs leger er avhengige av gode poliklinikkontorer med plass til undersøkelser og utstyr, samt venterom for pasientene. Spesialistene ønsker primært å være del av et faglig kontorfellesskap når de arbeider desentralt, enten med andre spesialister, med legekontorer/fastleger eller privatpraktiserende leger.» Dette er en presis beskrivelse av lokaler som Gran kan stille til rådighet i dag, både på Jaren og i Vassenden.

Hadeland misforstår 

Sterke krefter har dessverre lenge rørt sammen LMS med sjukehjem, omsorgsboliger, forsterket sjukehjemsavdeling, legevakt, rehabilitering og alle mulige andre helsetjenester. Det har ført til en evigvarende debatt om et «helsehus» som Gran ikke har råd til å bygge. Nå må vi konsentrere oss om  det vi må bygge, og som vi – såvidt – har råd til: Nytt sjukehjem og flere omsorgsboliger. Samtidig må vi ta i bruk praktiske løsninger for å få etablert et LMS på Hadeland.

– Vi burde applaudert 

SI-direktøren skriver om den nevnte del-rapporten at det vil ta «mange år» å komme i gang. Han anbefaler også å «begynne i det små», og sier at han vil avvente vedtakene i Lunner og i Gran. Det er vår egen ordfører som er pådriver i denne saken, ved at han gjentatte ganger har påpekt de mulighetene som kan tas i bruk i løpet av kort tid. Derfor er det blodig urettferdig at nettopp han beskyldes for å bremse arbeidet med LMS. Både redaktøren og Jønnes burde vite bedre.

Kanskje bør ordføreren enda en gang invitere Lunner og SI til å vurdere to eller tre helt konkrete forslag som gjør det mulig å komme i gang med LMS nå. Vil vi ha et LMS, så kan vi jo ikke vente på et «helsehus» som aldri blir bygd.

Øyvind Kvernvold Myhre

Gran Bygdeliste

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags