Mobbing og utestengelse; det offentlige må bidra, men det angår oss alle – hele tiden

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Hege Heiberg 
Lunner Senterparti har valgt bort fulldistribusjon av programmet og satser på å presentere oss  igjennom andre kanaler.

Jeg har valgt meg ut to saker som står milevidt fra hverandre, rovdyrpolitikk og mobbing.

Den siste fordi jeg har prøvd å være anderledeseleven som begynte i første klasse på 70 tallet, i ei lita bygd der alle andre hadde familierelasjonene sine i orden. Uansett om årsaken er hudfarge, fysiske handicap , dialekt, språk eller «lausunge», som det noe belastende hette, så preger dette deg hele livet. Du har erfart at du er mindre verdt enn andre, i ung alder. Det blir en del av ditt eget selvbilde; i tillegg til kjønn, hårfarge og interesser så er du er mindre verdt enn den kule gjengen der borte». Sånn er det bare!

Og så begynner jakten på å bli akseptert, og det er ikke alltid at den går i et terreng som bidrar til positiv selvutvikling. Fordelen med små bygder på 70-tallet var at der var det få «dårlige venner», men de fleste steder har i dag dessverre miljøer som rekrutterer de som faller utenfor, i tillegg har vi internett der «vennene» florerer. Derfor er det så viktig at vi prøver å hindre utestengelse og mobbing tidlig, helt fra barnehagealder. Men siden skolestart ofte medfører nye relasjoner som skal vare de neste 10 årene er det som nå skjer de første ukene på skolen en svært kritisk periode.

Forebygging er i denne sammenheng uvurderlig, og derfor har jeg stor tro på å kanalisere ressurser til barnehager og barneskoler. Og jeg er ikke alene om å mene dette.

Vi i Lunner Sp har vi et eget punkt i programmet der vi sier at dette ønsker vi å jobbe for. Men selv om jeg som politiker er positiv til en slik styrking av ressursene, så er barnehage og skole maktesløse hvis ikke alle vi andre også tar ansvar i vårt møte med barn og unge.

Foresatte er selvsagte, men også som trener på fritidsaktiviteten, venn, nabo, sjåfør på skolebussen osv. har du mulighet til bidra til at barn og unge får en god oppvekst. Jeg har tro på at dersom man kommer seg igjennom de første barneårene uten alt for mange vonde opplevelser som tærer på selvbildet, blir det lettere å gjøre de rette tingene senere i livet. Godt valg 2015

Jeg har tro på at dersom man kommer seg igjennom de første barneårene uten alt for mange vonde opplevelser som tærer på selvbildet, blir det lettere å gjøre de rette tingene senere i livet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags