Nyhus, henger du bjella på feil katt? Om taletid og hersketeknikker

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er med stor forbauselse jeg leser representantens Nyhus sitt innlegg. Det er nesten som vi ikke har vært på samme møte. Fra mitt ståsted har de siste møters innstramminger i ordførers møteledelse nettopp redusert det jeg har opplevd som en kultur hvor hersketeknikker har fått florere. «Hersketeknikker sår direkte eller indirekte tvil om dem de rettes mot – sår tvil om deres verdi, deres betydning eller deres mening» (Harriet Holter).

LES OGSÅ: Leve Hadeland!

Som fersk i kommunestyret ble jeg, til tross for mange advarsler, veldig overrasket og tidvis også skamfull over at vi som folkevalgte ikke har satt en stopper for dette. Som det står i «Hersketeknikker» av Sandvik og Risdal: «å ta til motmæle i situasjonen kan likevel oppleves som vanskelig fordi det tvinger deg til å være sur, uhøflig eller bryte den gode stemningen.

En ordfører SKAL etter min mening kommentere når noen bruker hersketeknikker. Så har kanskje ordføreren vært for hensynsfull i måten hun har gjort dette på, slik at det ikke har framstått som klart for alle at det er dette hun gjør.

Jeg har forståelse for at det kan oppleves som ubehagelig å bli adressert når man tidligere har fått holde på. Når det er sagt, kan ikke jeg se at dette har resultert i at noen har sluttet eller vegrer seg fra å holde innlegg av den grunn.

Jeg applauderer og er evig takknemlig og glad for at ordføreren er tøff nok til å ta tak i dette!

At ordfører har henstilt til å begrense antall innlegg fra samme parti der representantene fremmer samme argumentasjon eller fremmer samme syn i samme sak mener jeg er betimelig. I likhet med Arbeiderpartiet er Bygdelista et stort parti som har mulighet til å samordne sine innlegg. De har også plass i formannskapet og planutvalget og har samme tilgang til informasjon. Å tolke dette til at det ikke er anledning til å fremme saker der det er uenighet innad mener jeg at det ikke er grunnlag for. På samme måte mener jeg det er bra at ordfører anmoder oss om å vurdere om innleggene og replikkene vi skal holde er nødvendige. Tilfører vi ny informasjon eller argumentasjon i saken? Har noen sagt det samme tidligere?

For ordens skyld er det kommunestyret som etter votering har vedtatt redusert taletid og avslutningstidspunkt. Ikke ordfører.

Til slutt tenker jeg at ordfører i sine orienteringer har ment å dele informasjon som vi som representanter og innbyggerne ikke nødvendigvis har fått. Så er det en balansegang mellom for mye og for lite. Dette ser jeg at ordføreren i sitt tilsvar vil vurdere nøye og jeg har tillit til at gruppeledermøtet kan finne ut av dette i fellesskap.

Jeg ser vi er enige i at vi verken ønsker hersketeknikker eller eviglange møter. Derfor har jeg trua på at vi i framtiden kan unngå at viktige budskap drukner i irritasjon over hersketeknikker, uvesentligheter og repetisjon. Ser fram til gode drøftinger og meningsbrytninger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken