Det hvite raseriet

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.VG Helg ga ut denne spesialutgaven lørdag 18. mars 2017. Skribentene har i ett år møtt nasjonalister, høyreekstreme og nazister i 14 Europeiske land. «Hvorfor er de så besatte?»

Jeg har disse 80 sidene med ren hat ved sengekanten så jeg kan lese de så ofte som jeg trenger. Avskyen til personene sidene omhandler, har vokst seg til et fysisk bevis jeg kan bære med meg overalt som en påminnelse om at rettferdighet er altfor langt unna.

Noen ganger, når jeg sitter i politiske møter, debatterer med venner eller rett og slett ruller gjennom Facebook, er det vanskelig å finne motivasjon til å være aktiv i samfunnet. Verden virker som et relativt bra sted ifra synspunktet til en bortskjemt, privilegert og ung nordmann. Så stopper jeg foran avishylla og ser «Det Hvite Raseriet».

Jeg leser side på side med høyreekstremistiske ungdommer som rettferdiggjør det at av det nynazistiske partiet i Russland har det blitt drept 630 mennesker. De hevder at afrikanske er mindre intelligente og at dette ikke er «min egen mening, men forskning». Noen skjærer hakekors i pannen til uskyldige muslimer, før de så kaster de ned brønner i Ukraina. Jeg blir rastløs, irritert og flau på deres vegne.

Det minner meg på hvor viktige historietimene på skolen er, som på et desperat forsøk prøver å forhindre gjentakelser fra den mørke fortiden til Europa og verden. Det minner meg på å være ekstra tålmodig når noen som har blitt nødt til å lære seg et helt nytt språk og en hel ny kultur har vanskeligheter med å få frem hva hun/han ønsker. Det minner meg på å være medmenneskelig. Det hjelper meg med å få tilbake motivasjonen for å bekjempe frykt og uvitenhet, med kunnskap og kjærlighet.

I Stockholm marsjeres det for nazistiske verdier umaskert i gatene. Høyt rangerte personer i Europa går ut og sier at ingen scenarioer er utenkelige når det kommer til væpnede tiltak. Det står folkemengder utenfor gravkammeret til Mussolini med provoserende tatoveringer og plakater. Ideologien til bevegelser rundt om i Europa legges ikke skjul på og det er ikke hemmelig hvem de ser opp til.

Kampen for likestilling har lenge sett bekjempet og vunnet ut, men nå vokser den misfornøyde delen av samfunnet frem. De vil forkynne en såkalt riktig levemåte som er bygget på fremmedfrykt, hat og uvitenhet ut gjennom hele verden. Selv om de ser voksende og skumle ut, er de et lett bytte for den kjærligheten vi har mulighet til å gi. Kunnskapen vi så lett kan ta til oss og lære bort, er et mye mektigere våpen enn raseri. Det er ingen annen måte å bekjempe denne ideologien på, enn sammen.

Det minner meg på hvor viktige historietimene på skolen er, som på et desperat forsøk prøver å forhindre gjentakelser fra den mørke fortiden til Europa og verden.

Mitt ønske er at disse 80 sidene skal være gammel historie i nærmeste fremtid. Noe vi rister på hodet og ler av fordi det var så idiotisk. Jeg ønsker at den delen av historien som blusser opp igjen nå, tar slutt og aldri kommer tilbake.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags