Gå til sidens hovedinnhold

Ole Gustav Morstad: Kjære OD, derfor har jeg problemer med å støtte årets aksjon!

Artikkelen er over 2 år gammel

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Debatten har ofte de siste ukene dreid seg om årets OD dag, og at pengene skal gå til ungdom i Palestina. Dette er i utgangspunktet flott, men jeg har store utfordringer med å ikke boikotte årets OD

Det som hugger mest i meg når jeg fikk høre om hva årets OD går til er at det kun går til den ene siden av konflikten. For det er nemlig slik at ungdom på begge sider av denne forferdelige konflikten sårt trenger slik hjelp.

At OD velger å kun støtte ungdom i Palestina med midler sender heller et uheldig bilde av en partisk politisk agenda. Mange, inkludert meg selv, sliter nok derfor med å svelge at OD kun velger å støtte den ene siden av denne konflikten, og ikke gjøre det samme for ungdom på begge sider.

LES OGSÅ:

Les også

– Tror vi vil få inn mindre penger i år enn tidligere, fordi mange boikotter saken

 

I tillegg synes jeg det er urovekkende at en så stor organksasjon som OD velger å sammarbeide med en organisasjon i Palestina, KFUM-KFUM, som helt åpent og tydelig fører en antisemittistisk politikk.

Deretter sliter jeg med å akseptere at en organisasjon som OD skal ta et så tydelig politisk standpunkt i en konflikt som er så betent som denne. Siden OD er så tydelig, og at et respektabelt antall skoler i Norge er OD-skoler, gjør at OD har sterk innflytelse på norsk ungdom gjennom hva de velger å støtte i sine aksjoner.

I en sak som denne mener jeg ungdom selv skal få muligheten til å ta et standpunkt uten at de skal bli påvirket av obligatoriske dager på skolen.

Les også: Operasjon Dagsverk et fint tiltak - men når aksjonen har en sterk slagside er det veldig betenkelig

Helt til slutt synes jeg måten konflikten framstilles på ODs hjemmesider er feilaktig. Dette er veldig synd siden det er mange ungdom i Norge som mest sannsynlig ikke har lest seg opp på denne konflikten i forkant, og kun får informasjon om konflikten gjennom OD.

Dermed vil mange ungdommers bilde av konflikten bli veldig feilaktig. Leser man på Ods hjemmeside er det lett å få inntrykk av at Israel alene er kilden til utfordringene, når sannheten er at begge sider begår forferdelige handlinger mot befolkningen.

Med dette vil jeg derfor si at jeg mener det burde være opp til elevene selv om de velger å delta på årets OD-aksjon fordi årets tema er så kontroversielt. I tillegg mener jeg det er dumt at OD fremstiller en slik sak på den måten de gjør, og påvirker norske elevers standpunkt i en så vanskelig og viktig sak.

Kommentarer til denne saken