Ole Haugom: Svar til noen av beboerne i Holtengården

Ole Haugom, pensjonist, Kigali

Ole Haugom, pensjonist, Kigali

Av
DEL

MeningerDet er nå slik at vi mennesker har lett for å følge de lederne som skriker høyest, enten det er lovnad om goder (les penger/kompensasjon) eller eventuelt trusler. Den mest kjente i de siste hundre årene er vel Adolf Hitler som fikk ti-talls millioner til å følge sin forferdelige ideologi.

Uten sammenligning for øvrig så er den samme menneskelige «svakhet» gjort seg gjeldende i dette prosjektet.

LES OGSÅ DETTE INNLEGGET: Beboere i Holtengården: Det lille prosjektet på Brandbu torg

Først må jeg si at «enkeltindividenes» korreksjoner stort sett er feil. Det var imidlertid hjertevarmende å høre at mitt innlegg 7. januar var «rørende»!

LES OGSÅ: Ole Haugom om konkursen: – Det skjedde ene og alene på grunn av det lille prosjektet på Brandbu torg

Det er riktig at TEK10 som er gjeldende for dette prosjektet, og normene her er fulgt når det gjelder alle produkter som er benyttet.

Det har vært en lang veg å gå for å få kommunen til å godkjenne vinduer og dører, selv om de mottok dokumentasjon fra fabrikken mer enn for ett år siden. Faktisk så fikk ansvarlig søker først svar inneværende uke fra kommunen på at disse nå er godkjent, også av Gran kommune. Når «enkeltindividene» ymter frampå om at disse produktene er beregnet på mer sørlige breddegrader, så er det helt feil. Fabrikken har levert vinduer og dører til store prosjekter i Norge, nord for Polarsirkelen, blant annet sykehjem. De er i tillegg vedlikeholdsfrie, noe som betyr at man slipper å kjøpe sandpapir og maling etter noen år.

Vinduer og dører er tette. At det er åtte takvinduer hvor det renner inn vann er direkte feil. Etter det jeg har blitt informert om er det kommet inn vann ved ett av vinduene. Om det er brukerfeil (vært åpent på vinter med snø), eller om det er montert feil er vanskelig å si.

Videre korrigering av korrigeringen ... Det er helt fra starten blitt brukt ansvarshavende entreprenører til å lede prosjektet. Det gjelder alle fag, hovedentreprenør (snekker), elektriker, VVS, ventilasjon, statikk, og brann, i tillegg til ansvarshavende søker, nemlig arkitekten. Og at det er brukt lokale firma sent i prosessen «for å redde» prosjektet er ikke riktig. De samme firmaene har blitt brukt under hele byggetiden.

Det at 50 prosent av ytterdører ikke har FG-godkjente låser er noe uforståelig. Vi har brukt godkjent firma til å skifte låsene. Alle ytterdører har blant annet en vesentlig bedre sikkerhetsfunksjon enn tradisjonelle norske dørlåser.

Det er korrekt at FDV-dokumentasjon og ettårsbefaring ikke er foretatt. Vi har «slåss» med kommunen for å få bygget ferdig og få en ferdigattest. Dette har tatt ekstremt lang tid. De fikk altså dokumentasjon på CE-godkjenning av dører og vinduer mer enn ett år før godkjenning av kommunen ble gitt. En annen utfordring har vært at brannrapporten ble endret underveis.

Brannstiger ble i utgangspunktet montert etter den rapporten som forelå, men utvist av hvilken grunn ble denne senere endret, og ny brannrapport måtte følges. I påvente av ferdigattest fra kommunen så ble ikke befaring og FDV dokumentasjon overlevert. Dette må Brande Invest som utbygger ta ansvar for.

Som en direkte konsekvens av at prosjektet har blitt forsinket med flere år, dels med direkte årsak i kommunal saksgang som delvis er påvirket av «enkeltindividers» trang til å se CE-merket på diverse produkt.

Godkjenningsnummeret på disse vinduene står for øvrig på yttersiden av karmen, og blir da bygd inn i veggen ved montering. I og med at ferdigattest ikke ble avklart, samt «rykter på bygda» så har den siste Penthouse leiligheten ikke blitt solgt, et salg som ville ha reddet hele prosjektet og Brande Invest AS.

Som situasjonen nå er, hvor byggherren er konkurs, så må sannsynligvis sameiet selv ta ansvar for ferdigstillelsen av de få punktene de ønsker å utbedre. Det er beklagelig for dem som har hengt seg på klagestormen, og ekstra beklagelig for den ikke er med i hylekoret. Holtengården er i utgangspunktet et flott og sentralt sted å bo, og jeg håper alle fortsetter å trives der.

LES DE FORRIGE INNLEGGENE:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags