Om x-faktor, oppskrift på tullball og halvgod kommunestruktur

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg leste nettopp Hans Johan Strømnes sitt innlegg «Hadelandskommunene – når halvgodt er godt nok». Her argumenterer han for det helt åpenbare og fornuftige, sett fra stor høyde: Å slå sammen Hadelandskommunene. Deretter velge fylke og bli slagkraftige sammen.

All good, hadde det vært Monopol. Men, tror jeg: «The answer, my friend, is blowin' in the wind».

For det som virkelig er x-faktoren i regnestykket er hadelendingens iboende forskjellighet, skepsis, følelsesliv og – lett trommevirvel – stahet. Så alle de åpenbart gode ideene ovenfor kan man like godt stille seg på Sølvsberget med – rope dem ut i vinden – og så forvente det åpenbare resultat. Resten av dagen kan man like godt bruke til noe fornuftig.

For ordskifter på Hadeland som tar opp fylkestilhørighet og kommunesammenslåing vil før eller siden havne i en røre av fornuft, følelser, fakta og fiksjon. Så kan du legge til en dæsj aggresjon og en neve bekymring, så har man oppskriften på hvordan tullball lages.

Hadeland er et landområde, en identitet, et felles mantra. Det er historie, natur, kulturliv, folk. Følelsen av å komme «hemmat». Hadeland var her lenge før oss, og skal overleve oss alle! Så er dette området for tiden bestående av tre kommuner som alle må prioritere det beste de kan.

I disse dager trekker Jevnaker enda litt tettere mot Ringerike. Og det er vel egentlig ikke så rart? I dagliglivet er det «hard facts»; Jobb, skole, infrastruktur, helsevesen und zu weiter. Jeg tipper slagsiden mot Ringerike er stor.

Dermed synes jeg det står respekt av kommunen når de like godt gjør det som egentlig står skrevet på veggen: Man må først og fremst søke samarbeid der man har mest å hente for innbyggerne.

Heldigvis har Jevnaker da politikere som velger utenbygds samarbeid der det faktisk gagner innbyggerne best. Ikke der de føler at de burde det.

– For Jevnaker er da Hadeland også etter dette!

Mellom Lunner og Graner det litt mer komplisert. Sett fra oven er dette to kommuner plassert i det samme dalføret. Hvor det er sammenfallende interesser hvor enn man peker, og i alle himmelretninger.

Så kan man si at det er forskjell på Harestua og Brandbu. Men ikke verre enn at det meste er fordommer. De vet godt hva en traktor er på Harestua, og sist jeg sjekka så hadde de jaggu ganske digre byggefelt på Brandbu også.

Dessuten har de den samme hovedveien, samme VGS, samme legevakt, samme arbeidsmarked og samme tog. Disse to er antakelig noe av det nærmeste man kommer en «match made in heaven» når man snakker om kommuner. Jevnaker måtte ha ligget på stua hvis de flyttet inn på to-romsen til Lunner og Gran.

Så dette handler ikke om fornuft, det handler om følelser. Og i dette mener jeg Granasokningen scorer ekstra høyt. Dette har jeg ikke bare fra eget feltarbeid som innbygger i flere år, men også fra kilder jeg anser som særdeles troverdige.

«Kjetil» sa den inngrodde brandbuingen «Du veit at det finnes fortsatt folk her i kommunen som ikke har tilgitt at Gran og Brandbu slo seg sammen i 1962 ...»

De ville ikke engang snakke om å bytte fylke når det var oppe til debatt. De skulle bli i Oppland, der de alltid hadde vært. Til og med når det ikke finnes lenger. Så sånn ble det at Gran henger som en blindtarm ut av Innlandet. Jevnaker endelig er i samme fylke som Ringerike. Lunner bor på hybel i Viken og håper storebror i nord snart skal ta til fornuft.

Det kan ta sin tid. Gran vil nemlig ikke ha Viken, om så hver levende sjel i kommunen har alt sitt jobb og virke der.

Ikke vil de ha den urbane og femi Lunner heller, om hu så kom med roser i kinna, pakka inn i rosa tyll og strass.

Lunner på sin side, vil heller ikke ha den fjøsstinkende, breibeinte og sjølgode bondetampen. Ikke om han kom med både odelsrett og dårlig hjerte.

– Men han er nå like fullt den storvokste vennen det kan være greit å ha med på fest, han som alltid er på laget ditt.

Og kanskje det er akkurat det som er Hadeland? Krigernes Rike?

Småkjeklinga, man skal ikke se bort fra at den binder oss litt sammen også.

Et tankekors er det uansett at det ikke er mange milene vi er utenbygds, før de fleste av oss ikke er så nøye om vi kommer fra Grua, Toso eller Jaren heller. Da er vi fra Hadeland!

Men å da like godt slå sammen kommunene for å oppnå en helt annen slagkraft inn mot storsamfunnet i framtida?

HØRT NO' SÅ DUMT!

Så da får jo kommunene bare fortsette som de gjør, å danse i alle retninger.

Man vet jo at når alt kommer til alt - er de bindi sammen i ræva.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken