Odnes tar feil!

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Høyre I kraft av sin posisjon som KS-leder i Oppland skriver Ivar Odnes (Sp) i sitt innlegg "Sanner utgått på dato" hvor skuffet han er. KS-lederen avslutter sitt innlegg med, sitat: "Nå må regjering og storting også vise vilje til å rydde i sine skap og reelt flytte makt og ansvar frå stat over til kommuner og fylker."

Vi er skuffet over at Odnes ikke har forstått invitasjonen fra Sanner. Enda mer skuffet er vi over den passive holdningen han inntar på vegne av alle kommuner i Oppland.


Det er altså ikke bare i Innlandet vi har attraktive byer og tettsteder, flott natur og gode oppvekstvilkår. Det finner du i hele landet, i alle fylker og regioner.

Kari-Anne Jønnes og Anne Bjertnæs

Stortingsmeldinga er først og fremst en mulighet, en invitasjon til å være med å forme noe. Som kommuner og fylker bør vi sette pris på invitasjonen og innta en aktiv rolle i utviklings- og endringsprosessen, deretter må vi forvente at Storting og regjering leverer.

Fylkenes aller viktigste oppgave i tillegg til videregående opplæring er overordna samfunnsutvikling. Det er grunnleggende viktig for å utvikle i riktig retning.

Beskjeden er klar: tida er overmoden og dersom regionene ikke selv tar grep så må staten ta avgjørelsen.

Vi foretrekker å være med på prosessen, ikke innta en negativ og passiv rolle for så å bli overstyrt. Dersom Odnes tror at regionene vil få flere oppgaver uten først selv å vise vilje til endring så tar han feil.

Friluftsliv og bygningsvern er viktig i Oppland. Odnes kan således glede seg over at departementet har vært tydelig på at friluftsliv og deler av riksantikvarens oppgaver blir de nye regionenes ansvar. Resten må han være med å legge til rette for.

Oppland og Hedmark er kjent som "Innlandet" og sees på og behandles av de aller fleste statlige myndigheter som en region Det vil være naturlig for Oppland å slå seg sammen med Hedmark. Særlig viktig er det for å etablere det kraftsenteret Mjøsregionen vil utgjøre dersom man evner å legge rivaliseringen til side og tenke "Mjøsbyen".

LES INNHLEGGET FRA IVAR ODNES: Sanner utgått på dato!

Like viktig er det å ta på alvor at for mange deler av Oppland er det naturlig å samarbeide med andre fylker. Hadeland er et godt eksempel og er i stor grad en naturlig del av en helt annen bo- og arbeidsregion enn "Mjøsbyen" og tilliggende områder. Det samme gjelder for Valdres og deler av Gudbrandsdalen. Stortingsmeldinga er tydelig på at eksisterende grenser ikke er viktig. Det er naturlige bo- og arbeidsregioner som er viktig og riktig for framtida, men da gjelder det altså å innta en aktiv rolle fra første stund.

Det er et paradoks at fylkestingene i Oppland og Hedmark til uka skal behandle et mandat for bedre samarbeid. Det er mye samarbeid, det er enighet om at det trengs mer samarbeid - men KS-lederen er tydelig motstander av samarbeid i formaliserte former. Hvilke kamper tror så Odnes vi vil vinne i framtida, stående alene med lua i hånda, hvis vi først skal være kamp mellom Lillehammer og Gjøvik for deretter å sloss med Hedmark? Glem det. Vi taper før kampen er igang. Det har vist seg gang på gang. Sist i høst med politihovedsetet.

Vi må tenke langsiktig og vi må være realister. Hvilken tyngde og slagkraft vil vi ha i kampen mot Akershus/Østfold eller Buskerud/Telemark/Vestfold. Det er altså ikke bare i Innlandet vi har attraktive byer og tettsteder, flott natur og gode oppvekstvilkår. Det finner du i hele landet, i alle fylker og regioner.

Framtida dreier seg om å vinne andre kamper. Hvem har de beste skolene, god kollektivtransport, sikre veier og en framtidsretta, innovativ samfunnsutvikler. Innlandet har virkelig et stykke å gå der.

Synd at KS-lederen ikke tar det på alvor i sin betydningsfulle rolle som talsmann for våre 26 kommuner, som for øvrig, langt de fleste, viser stor vilje og evne til endring.

Kari-Anne Jønnes og Anne Bjertnæs

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags