Anne Mette Haakenstad: Å stå på venteliste når du sliter psykisk tenker jeg er noe av det verste som er

Av
DEL

MeningerSom de fleste andre synes jeg det er svært trist og dypt tragisk at Ari Behn valgte å ta sitt eget liv. Tilbake sitter barn, familie og venner. Alle sterkt berørt av det som har skjedd.

LES OGSÅ: Pål Espen (50) har imitert Ari Behn i 20 år: – Det kom som et sjokk at han tok sitt eget liv

Mauds tale hvor hun oppfordret alle som sliter til å be om hjelp er et godt og viktig budskap.

Fokus på psykiske problemer har vært på dagsorden lenge. Fokuset øker hver gang kjente personer tar sitt eget liv. Hver uke tar opptil to personer sitt eget liv. Fleste av disse er menn. Mange årsaker til det som jeg ikke skal komme innpå her.

Statistikken lyver ikke og er velkjent for de fleste. Jeg tenker på alle de som ikke har et kjent navn, men går inn i statistikken med et nummer. De har oftest en familie og venner som opplever dødsfallet som tragisk, meningsløst og som medfører dyp sorg.

For oss som jobber/jobbet innen helsevesenet vet vi at det ikke alltid er hjelp å få eller at det tar altfor lang tid å få hjelp. Å stå på venteliste når du sliter psykisk tenker jeg er noe av det verste som er.

Som helsesykepleier (helsesøster) vet jeg at for barn og unge kan det å ha noen å snakke med være en god hjelp. Helsesykepleier på skolene er lavterskel hvor det ikke er noen ventetid.

Helsestasjon for ungdom er et flott tilbud til eldre ungdom, oftest opptil 20 år. Du kan komme når som helst, ingen henvisning som skal skrives og behandles. Psykiatriske sykepleiere som jobber på lavterskel styrker tilbudet til de som sliter. I dag har de fleste kommuner psykolog som kan gå inn der de tidligere tilbud ikke er tilstrekkelig.

LES OGSÅ: – Mange pårørende føler avmakt når noen nær dem har psykiske helsevansker

Mitt budskap til dere som tildeler midler, sentralt og lokalt: Styrk tilbudene til de som jobber forebyggende for å hjelpe de som sliter psykisk. Det er beste måten å forebygge selvmord på. Øk stillinger som innehar denne viktige funksjonen.

Sørg for at ungdom føler at de er verdifulle uavhengig av karakterene de får på skolen. Vi må sørge for at det finnes tilbud til disse som gir mestringsfølelse.

Samfunnet har bruk for alle.

LES OGSÅ: Disse kvinnene synes det er helt greit å ikke være søstre lenger

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags