Uansvarlighet i kuttene?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kommunestyret har nå vedtatt et budsjett med nedskjæringer som vil føre til betydelig økning av kostnader innen kort tid.

Det vi opplever ved nedskjæring av dagsenterdriften viser en politisk, uansvarlig kortsiktig tenkemåte som innebærer sløsing med våre offentlige midler. Dersom fagpersonell i kommunen nå fremfører at velfungerende lavterskeltilbud i psykiatrien ikke innebærer vesentlige, langsiktige besparinger, så er dette en motsigelse av de faglige hovedkonklusjonene som ble lagt frem av en bredside av fagpersonell fra Lunner og Gran kommune i forbindelse med den omfattende møteserien som ble arrangert omkring beredskap ved innføring av samhandlingsreformen for en tid siden.

Dersom fagpersonellet nå snur i en slik vurdering, så smaker det av medløperi overfor en ny politisk trend, der omsorg for grupper i behov av oppfølging, skal erstattes med «kustus» og patroniserende påstander om at vi alle må «bære vår del av byrden», nå som kommunen mangler penger.

Det foreligger en plan om å skjære ned for 150.000 kroner ved dagsenteret for psykisk helse, med umiddelbar utløsning av fare for behov av behandlingsplasser for flere enkeltpersoner, der institusjonsinnleggelsene koster fra 1,4 millioner og oppover.

LES OGSÅ: – Ta ansvar for det dere er med på å vedta

Vi ser at Rune Meier aktivt oppfordrer til å skylde på fagpersonellet ved slik budsjettgjennomføring, noe de faktisk ikke fortjener. Dette dreier seg ikke om detaljstyring slik deler av kommunestyret hevder. Det dreier seg om blind, eller kanskje bevisst nedskjæring av rammene for omsorg for mennesker i helsebelastet livsfase, forsøkt tildekket av henvisning til at styringssystemet «er slik» hos oss. Denne systematiske pulveriseringen av ansvar er ikke en «detalj». Den går utover flere enn oss på dagsenteret.

LES OGSÅ LESERINNLEGGET FRA NESTLEDEREN I GRAN HØYRE: Heng bjella på riktig katt, Else Randi

Det er mulig dette kan felle seg ut i tanker hos folk, om hvem vi bør stemme på ved neste valg. Jeg har lagt merke til at noen i kommunestyret nevnte at «vi har med mennesker å gjøre».   Det flertallet vi har nå lytter ikke til slikt. Jeg vil minne om at jeg selv har vært næringsdrivende i kommunen og har innbetalt en del millioner i skatter og avgifter, men at jeg nå er i en livsfase der jeg kjemper for å få beholde dagsentertilbudet. Som en hilsen til dere som deler oss i «svake» og sterke grupper, minner jeg om at slikt kan skifte, og at også dere kan komme til å trenge hjelp til overlevelse.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken