Rangdi Krogstad: Innlandet skal bygges også etter koronakrisen

Viktig med aktivitet på byggeplasser for å sikre arbeidsplassene

Viktig med aktivitet på byggeplasser for å sikre arbeidsplassene Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I disse koronatider er det viktigere enn noen gang at kommuner og fylkeskommuner bygger. Norges største distriktsnæring trenger dette for å komme gjennom krisen og sikre arbeidsplassene.
Nå gjelder det å ha fokus på tre ting, helse, smitterisiko og trygge arbeidsplassene. Bygg – og anleggsbransjen blir i likhet med tusenvis av andre virksomheter berørt av viruskrisen i større eller mindre grad når Norge stenges ned og vi ser en hverdag ingen av oss kunne forutse.
Bransjen jobber intenst med å sikre helsen til sine ansatte, redusere smitterisiko og holde farten på byggeprosjektene. Det er et unisont mål for bransjen å sikre arbeidsplasser og levere på pågående bygge- og anleggsprosjekter.
For en bransje som lever av å gjennomføre prosjekter vil det forsterke krisen hvis byggherrer nå utsetter byggeprosjekter. Byggeprosjekter kan også bli stanset eller forsinket ved at boligmarkedet stopper opp.
Bygg- og anleggsnæringen er veldig glad og lettet for vedtaket i Stortinget om at staten vil betale lønn til permitterte arbeidstakere. Det er et nødvendig tiltak for samfunnet som helhet, men også for bransjen som både er landets største distriktsnæring og en virksomhet som skaper store verdier i Innlandet.
Bygg- og anleggsbransjen lever ikke av og skal heller ikke leve av statlige støtteordninger, men gjennom en slik uforutsett krise er det viktige tiltak som nå er vedtatt av Stortinget. Det er ordninger som virker raskt og er treffsikre både for enkeltpersoner som rammes og for å trygge bedriftene og arbeidsplasser på sikt.
Våre bedrifter bygger Innlandet og gjennom denne krisen er det viktigere enn noen gang at det er et godt samarbeid mellom bransjen og det offentlige. Vi er avhengige av at det offentlige ved fylkeskommunen, kommuner, Statens vegvesen, Bane NOR, Statsbygg og andre gjennomfører sine bygge og vedlikeholdsprosjekter. For bygg- og anleggsbransjen er er slike kontrakter et viktig fundament fordi de kommer uavhengig av konjunkturer. Offentlige byggeprosjekter blir derfor veldig, veldig viktige når vi kommer dit at vi er på vei ut av den mest akutte fasen med stor smittefare og mange smittede.
Er det offentlige prosjekter på gang for å pusse opp skoler og barnehager bør det kanskje settes i gang raskt nå – og ikke minst mens de står tomme?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken