Smittevern for ansatte og innbyggere i Gran har høyeste prioritet

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I et åpent brev til ordfører stiller Morten Hagen (GBL) en rekke spørsmål om smittevernet til ansatte i hjemmetjenesten i Gran. Som ordfører i Gran kan jeg forsikre befolkningen om at smittevern generelt, og spesielt for yrkesgrupper i førstelinjetjenesten, har hatt og har høyeste prioritet.

Helt siden utbruddet av covid-19 har Gran kommune fulgt alle nasjonale retningslinjer. Hjemmetjenestens rutiner for bruk av smittevernutstyr er utarbeidet med bakgrunn i de til enhver tids gjeldende retningslinjene fra Folkehelseinstituttet. På direkte spørsmål fra ordfører bekrefter hjemmetjenesten at de har benyttet smittevernutstyr, herunder munnbind, der det har vært anbefalt i tråd med FHI sine retningslinjer. Det har aldri vært mangel på smittevernutstyr og det har aldri vært vurdert å begrense bruk av utstyr av økonomiske grunner.

Som vi alle er kjent med endres nasjonale råd og retningslinjer i takt med økt kunnskap og den aktuelle smittesituasjonen. Etter sommeren har retningslinjene endret seg fra å være absolutte for hele landet til generelle råd som skal tilpasses lokale forhold. Hos oss er det kommuneoverlegen og smittevernteamet som gir faglige anbefalinger – i nær dialog med både nasjonale og regionale fagpersoner på området.

Selv om en generell anbefaling om å bruke munnbind i helsetjenesten inntil nå ikke har vært innført i Gran, har det hele tiden blitt gjort individuelle vurderinger ved nærkontakt og risiko for smitte. I situasjoner der personalet har følt utrygghet har de blitt oppfordret til å benytte munnbind dersom de selv ønsker det. Det faktum at vi i Gran til nå ikke har hatt smitte i hjemmetjenesten tyder på at vurderingene som fortløpende har vært gjort har vært hensiktsmessige.

Som følge av de siste ukers smitteoppblomstring ble det i slutten av forrige uke igangsatt et arbeid med å revurdere behov for smitteverntiltak i helse- og omsorg. For å forebygge innføres det derfor i dag, tirsdag 3. november, nye retningslinjer som sier at alle ansatte skal bruke munnbind ved nærkontakt nærmere enn 1 meter til pasient. Som nærkontaktoppdrag menes stell, dusj, mating, undersøke, behandle eller på annen måte være nærmere enn 1 meter til pasient. Tilsyn, utdeling av medisiner, snakke med pasient; så lenge dette kan gjøres på mer enn 1 meters avstand regnes ikke som nærkontaktoppdrag.

De aller fleste av oss kjenner nok på den utryggheten det er å ha et så smittsomt og farlig virus tett på livene våre. Ikke minst gjelder dette for yrkesgrupper som har mye nærkontakt med andre mennesker; Ansatte i helse- og omsorg, barnehager, skoler, renholdere, buss- og taxisjåfører, butikkansatte ... De fortjener vår respekt og anerkjennelse for den jobben din gjør og den utsatte posisjonen de står i – og de er helt avhengig av at vi alle gjør vårt ytterste for å bidra i dugnaden mot smittespredning.

Høy grad av gjensidig tillit og faglig begrunnede retningslinjer og tiltak forklares som hovedgrunnen til at vi her i landet så langt har hatt en moderat smitteutbredelse. Som ordfører vil jeg uttrykke min takknemlighet overfor den innsatsen som hele Grans-samfunnet legger ned for å holde smitten i sjakk. La oss fortsette den jobben sammen så lenge det er nødvendig!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken