Framtidas sjukehus-struktur i innlandet

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerRødt har sendt en oppfordring til styret for SI om ikke å følge rådet fra Adm.dir. Alice Beathe Andersgaard om å samle alle akuttfunksjonene i spesialisthelsetjenesten i ett hovedsjukehus.

Anbefalingen valser over alle ønsker og krav om en grundig utredning videre av det mest nærliggende alternativet, en stor satsing på modernisering av de store sjukehusa vi har i dag. Hvor får samfunnet den beste effekten av å investere et stadig krympende milliardbeløp? Det spørsmålet forlanger vi et godt utredet svar på

Den eneste meningsmålingen som er gjennomført i fylkene våre ga et stort flertall for å bevare den sjukehus-strukturen vi har i dag. Halvparten av partiene på fylkestinget i Oppland går også imot løsningen med et hovedsjukehus. Etter tilsvarende protester i Odda og Narvik fra et samlet politisk miljø slår Bent Høie fast at Nasjonal Helseplan nå er gjennomført. Det ikke skal legges ned flere store akuttsjukehus i Norge. Til eksempel er Gjøvik Sjukehus dobbelt så stort, men forskjellen mellom Hardanger og Oppland er at her har vi et kobbel av naive «topp-politikere» fra Ap, H, Sp og KrF som har stolt fullt og helt på uforpliktende løfter fra helse-byråkratene i SI.

Høringsuttalelsene har blitt besvart på sviktende grunnlag. De samfunnsmessige problemene med å overføre ansvaret for en stor andel av pasientene til de enkelte kommunene har ikke vært tema. Det har heller ikke SI sin spareplan for å få nok egenkapital til byggestart. Utbygging av distriktsmedisinske sentre, uten noen forpliktende løfter om hva slags akuttfunksjoner og beredskap disse sentrene vil ha, er også slukt rått. I tillegg har «Ja-politikerne» helt urealistiske forventninger til at det skal foregå omtrent samme virksomhet i den ledige bygningsmassen vi får når akuttvirksomheten flytter ut. Hva slags behandlingsmiljø et kompakt hovedsjukehus ved Mjøsbrua vil være for folk med store psykiske lidelser hoppes det også glatt over. Det samme gjelder utrykningstida fram og tilbake fra byene til et trafikkbelastet knutepunkt «i nærheten» av Mjøsbrua.

De som nå gnir seg i henda, og ler hele vegen til banken, er de store private helse-investorene. To-delinga av helsesektoren vil skyte fart når det offentlige apparatet krympes. De som har tjukk lommebok og private helseforsikringer tar ikke til takke med lange ventetider og sengeplass i korridorene, som har blitt et varemerke for de nye hovedsjukehusa.

Både pasienter og ansatte utsettes for et gigantisk eksperiment. Rødt vil fortsette å prioritere kampen for et helsevesen som setter pasientenes og de ansattes behov i sentrum.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags