Gå til sidens hovedinnhold

Hadelandskommune må kreve åpenhet om handelsavtaler

Bjørn Andreassen, Else Randi Kolby, Helge Midtun, Erik Dokken, Mari Svenbalrud, Stein Buan

LO Hadeland, Fagforbundet i Gran, SV Gran og Lunner, Rødt Hadeland

Følg på: Facebook

Artikkelen er over 5 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norge har siden 2012 deltatt i forhandlinger om en ny internasjonal avtale om tjenester (TISA). Denne avtalen kan få enorme konsekvenser for all tjenesteproduksjon i Norge. Kort fortalt er en tjeneste alt du ikke kan miste på foten. Det innebærer at forhandlingene om TISA-avtalen også dreier seg om det Gran, Lunner og Jevnaker kommune er ansvarlig for. Tjenester som skole, sykehjem, barnehager og hjemmetjeneste. Alt det vi tenker på som statlig og kommunal velferd er tjenester, som omfattes av denne avtalen. Hva er egentlig problemet med det?

Problemet er at TISA-avtalen vil presse fram privatisering av offentlige tjenester. Den vil gjøre det forbudt å foretrekke lokale tilbydere framfor multinasjonale selskaper. Den vil gi internasjonale selskaper muligheter til å saksøke Norge og den enkelte kommune hvis de mener regler fastsatt av folkevalgte hemmer deres muligheter for å tjene penger i framtida. Dette er svært problematisk. Det aller verste er imidlertid at forhandlingene preges av et hemmelighetskremmeri uten like.

Hva de enkelte landene sier i forhandlingene er hemmelig i fem år etter en eventuell avtale er signert. Det betyr at det er først om fem år vi tidligst får vite hva de norske forhandlerne sier på vegne av oss alle inne i møterommene der forhandlingene finner sted. Fra før vet vi at Norge har både defensive og offensive interesser. Det betyr at vi har noen områder for tjenestehandel hvor vi vil at våre selskaper skal få slippe til i andre land. Et eksempel er Telenor, som gjerne vil kunne gå inn i andre land sin telesektor. Et annet er Veritas, som vil konkurrere på å levere ingeniørtjenester i utlandet. Så har Norge noen defensive interesser, hvor vi ønsker å beskytte vår tjenesteproduksjon mot konkurranse fra utlandet. Dette gjelder blant annet utdanningsområdet. Men hva er de norske forhandlerne villige til å forhandle bort for at Telenor skal få etablere seg i andre land? Forhåpentligvis er det ikke offentlig kontroll over utdanning eller helse i Norge. Men det vet vi ikke, så lenge forhandlingene foregår bak lukkede dører og med ekstremt hemmelighetskremmeri.

Allikevel vet vi litt om hva som skjer, takket være nettstedet Wikileaks som har gjort tilgjengelig flere dokumenter fra forhandlingene. Motstanden mot denne avtalen er på fremmarsj over hele verden. Tidligere i høst ble Uruguay det første landet som trakk seg fra avtalen, etter at det sosialdemokratiske partiet Frente Amplio vedtok at TISA-avtalen ikke var forenelig med programmet de hadde gått til valg på. Uruguay kommer ikke til å bli det siste landet som trekker seg fra forhandlingene.

Privatisering og markedsretting er det ulike meninger om i politikken. Men åpenhet burde være en fellesnevner for alle som er opptatt av demokrati. Hvordan ser partiene på Hadeland på TISA-avtalen? Er Gran Bygdeliste, Høyre og AP på Hadeland fornøyd med informasjonen som har kommet fra regjeringen om TISA-avtalen? Hvis ikke, vil dere gå inn for samarbeid med blant annet Nøtterøy kommune og KS om å kreve åpenhet om konsekvensene av avtalen for kommune-Norge? Er dere enige med undertegnede partier og organisasjoner at det må være opp til det politiske flertallet i kommunene å bestemme om tjenester skal være kommunale eller konkurranseutsettes?

Bjørn Andreassen, leder for LO Hadeland

Else Randi Kolby, leder for Fagforbundet i Gran

Helge Midtun, leder i Gran SV

Erik Dokken, leder i Rødt Hadeland

Mari Svenbalrud (SV) og Stein Buan (Rødt), kommunestyrerepresentanter i Lunner

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.