Gå til sidens hovedinnhold

Uakseptabelt ulvepolitikk!

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I skrivende stund er 87 sauer drept av ulv på Øståsen i Gran og i Hurdal. Frustrasjonen er stor blant sauebøndene, og det er forståelig. Å jakte på ulv i tett granskog er som å lete etter ei nål i høystakken selv om jeg selvsagt håper de finner ulven og tar den ut.

At forvaltningen ikke tillater stående fellingstillatelse i beiteområder er en gåte. Her dreper ulv i stort omfang sau i et område som skal være forbeholdt beitedyr. Flertallet på Stortinget, H, Frp, Ap, Venstre og Krf ble i fjor vår enige om et rovviltforlik hvor de fastsatte et må for antall ynglinger (ulv med valper) som vi skal ha i Norge. Det ble også bestemt at ulven skulle holde seg innenfor såkalte ulvesoner. I praksis ligger ulvesonene nær svenskegrensa. Det skal ikke være ulv i Oppland. Så forstår alle at det kan være streifdyr i ny og ne, men når ulv dreper i beiteområder utenfor ulvesonen, skal de tas ut øyeblikkelig. For å unngå ulver som er på leit etter nye revir om våren har Senterpartiet gjentatte ganger tatt til orde for at vi må ta ut flere ulv om vinteren når det er sporsnø og mulig å beskatte.

At forvaltningen ikke tillater stående fellingstillatelse i beiteområder er en gåte.

Anne Tingelstad Wøien, stortingsrepresentant, Senterpartiet

 

I fjor vedtok rovviltnemdene å gi tillatelse til at det skulle tas ut 47 ulv på lisensjakt. Totalt antall ulv var da 95. Høyre og Frp overprøvde rovviltnemdene og bare 15 ulv ble vedtatt felt. Nå er vi oppe i over 100 ulv! En trenger ikke være rakettforsker for å forstå at det blir veldig fort mange flere ulv hver år når hvert par får to valper! Dersom man mener at det er bra med norsk mat produsert på norske beiteressurser er det derfor nødvendig å beskatte bestanden.

Nå står vi midt i en kritisk situasjon.  Senterpartiet har kjempet for at dette  ikke skulle skje. Ulven herjer. Det er ikke stående fellingstillatelse til den/de er tatt ut. Det er ikke lov å bruke hund til å få den fram slik at den kan skytes slik vi er kjent med fra elg- eller hjortejakt.  Helikopter er neppe et godt alternativ i et område med tett skog.

Jeg har stilt spørsmål til statsråden om situasjonen som har oppstått basert på de første ulvedrapene i Hurdal og i villreinbestanden i Rondane. Svaret har ikke kommet enda, og mens vi venter stiger antallet drepte sau og tragedien er et faktum. Det er på tide at de som ønsker ulv i Norsk fauna får opp øynene for hva forvaltning betyr. Dagens situasjon er uakseptabel!

Kommentarer til denne saken