Petra Jønnes: Tør å være deg selv

Foto:

Av
DEL

MeningerNå går vi inn i et nytt år, 2020.

Det vil si at det ikke bare er et nytt år, men også et nytt tiår. For mange er nyttårsaften kun en markering i tid. For andre er det en ny start, med både mål og nyttårsforsetter.

I 2019 har vi kommet veldig langt, men ikke langt nok.

Det er blitt mer akseptert å være seg selv, både med tanke på legning, bakgrunn, tro, religion og det aller meste. Flere har turt å være seg selv, men vi har fortsatt mye å gå på. I dette tiåret håper jeg virkelig det skal bli lettere for folk å skille seg ut og gjøre sin egen greie, uten å være redd for hva andre tenker og mener.

Hvis man alltid skal stoppes fra å gjøre noe man har lyst til eller er god i på grunn av slike tanker, går man glipp av mange muligheter. Det er ikke kun personen dette gjelder som går glipp av noe, men alle andre også. Det sløses bort utallige talenter, fordi de er redde for å satse. Hvis det er noe vi burde satse på i det nye året så er det å gi unge muligheten til å drive med noe de liker, uansett om det ikke er håndball eller fotball.

Det å fremheve ulikheter er ikke negativt. Man burde kunne være stolt av seg selv. Alle har ting de har gjort som man angrer på, sånn er det bare. Tiden går videre uansett, så hvorfor ikke bruk tid på å godkjenne det samfunnet vi lever i. I flere tilfeller er det faktisk ikke forandringene som er problemet, men omstendighetene.

Vi må heller hjelpe hverandre enn å dra hverandre ned. Kanskje har man ikke direkte sagt noe stygt til de to guttene som holdt hender på gata, eller jenta som prøvde genseren merket for menn i butikken. Men vi må alle begynne å leve etter det vi mener.Man kan ikke bare mene at ting er greit, man må leve å vise at det er akseptert å være seg selv. Det er ikke farlig å slippe taket å prøve nye ting. Hvis man er redd eller misliker noe burde man heller finne ut ting om det enn å sitte for seg selv å spekulere.

Det handler ikke om å gi slipp på sine egne tradisjoner, tro eller meninger, men å godta at det nødvendigvis ikke er det rette for noen andre. Så ikke tro at du må gi opp noe eller forandre din levemåte, bare fordi noen andre vil gjøre det annerledes. Alt handler kun om å godta og respektere hverandre. Det å fortelle og snakke ut kan kanskje gjøre at folk får forståelse og slipper å undre seg over valg eller tanker andre tar.

I 2020 og årene fremover må vi være greie med hverandre, og huske på at andre har like stor rett til å være seg selv som oss.

Petra Jønnes

Petra Jønnes (14) kommer fra Brandbu og går på brandbu ungdomsskole. Hun er skribent i uRed og på fritiden går hun i Fagerthun barne og ungdomsteater (FABU), synger, spiller gitar og svømmer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags