BOM PÅ E16 OLUM-EGGEMOEN

Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

JEVNAKER ARBEIDERPARTI  

Det har de siste dagene blitt en stor debatt på sosiale medier om bompenger på ny E16 gjennom Jevnaker.

Vi vil her svare på noen av de spørsmålene som har dukket opp.

Kommer det bom mellom Bøndenes Hus og Randsfjord Glassverk?

Nei. Dette ble avvist av kommunestyret for flere år siden og lagt vekk av Statens Vegvesen (SVV). Det betyr at vi ikke må betale bompenger for å ferdes internt i Jevnaker.

Hva så med bompengetakstene i prosjektet?

Kommunestyret har akseptert at veien skal bompengefinansieres, men vi sa samtidig at den statlige andelen skal være minst 60 % (den er nå ca. 40 %). Vi har hatt gjentatte møter i departementet for å få økt den statlige andelen, uten så langt å lykkes med det.

Vi venter fortsatt på bompengeutredningen fra Statens Vegvesen. Vårt utgangspunkt har vært at det er de som bruker den nye veien som skal betale. Men så lenge vi ikke får økt den statlige andelen, så er det ikke mulig å unngå bompenger på eksisterende vei. Høy takst på ny vei innebærer mer gjennomgangstrafikk på eksisterende vei. Vi vil fortsette å jobbe hardt, både for å få økt den statlige andelen, og for å få så lav bompengetakst på eksisterende vei som overhodet mulig. Vårt krav til veimyndighetene vil være at taksten på eksisterende vei ikke må overstige 12 kr pr. passering, og at det skal være et passeringstak på 40 passeringer pr. måned dvs. 480 kr pr. måned pr. bil.

Hva skjer videre med saken?

Så fort saken oversendes fra Statens vegvesen til kommunen så kommer saken til behandling i kommunestyret.

Ny vei vil gi oss; 1) Bedre trafikksikkerhet pga. vesentlig mindre trafikk spesielt tunge kjøretøy, 2) Ny miljøgate fra Nesbakken til Randsfjord Glassverk, 3) Utbedring av Fv241 med fortau/ gang- og sykkelvei, 4) Mindre støy, 5) Mindre luftforurensning, 6) Større muligheter for utvikling av Nesbakken og 7) Ny strandpromenade i Verkevika. Dette vil gi Jevnakersamfunnet nye muligheter.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet lokalt har en meget viktig jobb å gjøre med å få sine sentrale politikere til å øke den statlige finansieringen, men de må også være med på å lose saken gjennom lokalt, slik at veien kan realiseres. Det hjelper ikke å si at man er i mot bompenger, slik disse partiene gjør lokalt, når resultatet fort kan bli at vi ikke får ny vei.

Jevnaker Arbeiderparti mener at vi trenger ny vei nå. Vi har ventet lenge nok. Vi har innsett at vi må akseptere bompenger for å få ny vei, men vi kommer ikke til å akseptere en bompengesats som overstiger 12 kr på eksisterende vei. Hvis forslaget fra Statens vegvesen blir høyere, kommer vi til å stemme i mot, men nei til bom er det samme som å si nei til ny vei.

Godt valg!

Lars Magnussen, Odd Gunnar Heitun

Ordførerkandidat Jevnaker Arbeiderparti, Leder Jevnaker Arbeiderparti

Følg på: Facebook


 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken