Vemund Viken: Sterke fellesskap

Av
DEL

MeningerKoronapandemien setter både samfunnet generelt og helsevesenet spesielt på en prøve. Samtidig har situasjonen vist styrken i velferdsstaten og fellesskapet vårt.

At vi har et helsevesen for alle er én viktig del av det. Like viktig er det at vi faktisk kan ta oss råd til å oppsøke det. Ser vi til USA, så ser vi at det ikke er noen selvfølge. Mangel på helseforsikring og inntektssikring gjør at mange amerikanere har et sterkt insentiv til å gå på jobb, selv om de egentlig burde holdt seg hjemme.

En annen fordel er at vi har et jevnt over sunt samfunn med stor tillit mellom folk. Vi er for eksempel flinke til å ta de vaksinene vi får tilbud om. De som er skeptiske til vaksiner bør merke seg at det vi ser nå er en situasjon der vi mangler én vaksine. Vi har også lite antibiotikaresistens, i motsetning til Sør-Europa. Selv om ikke henger direkte sammen med koronapandemien, er det uansett en fordel nå at vi slipper å bale like mye med det som Sør-Europa.

Sterke fellesskap kommer til å være omdreiningspunktet for Arbeiderpartiets koronapolitikk. Derfor har det vært viktig for oss å ta vare på den sosiale profilen i hjelpepakkene, slik at det ikke er mange som deler på tapene og noen få som stikker av med en gevinst. Vi har derfor vært med på å sikre at permitterte får flere dager med full lønn og en rausere omsorgspengeordning.

Selv om vi ikke er ferdige med pandemien, så kan vi allerede trekke noen konklusjoner. Først og fremst at vi burde lyttet bedre til WHO som lenge har advart mot pandemier. Beredskap handler også om helse, men har nok gått litt under radaren når terror og opprustning har stått på agendaen. For det andre ligger alt til rette for å være kritiske til egne reisevaner, nå som mange har måttet bruke digitale møteplattformer og hjemmekontor mer enn noen gang før. For det tredje har de siste ukene vist oss at flere lavtlønte yrker som renholdere, butikkmedarbeidere og helsearbeidere spiller en viktig rolle i beredskapen.

Uavhengig av hvordan pandemien utvikler seg, så kommer sterke fellesskap uansett til å være viktige.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags