Vemund Viken: Svar til Svein Olav Karlsen

Av
DEL

Meninger: Svein Olav Karlsen stiller flere interessante spørsmål i svaret på innlegget jeg skrev i forbindelse med 22. juli. Å skape en debatt er nettopp det jeg ønsket.

For det første: All ekstremisme er selvfølgelig farlig, og både høyreekstremisme, venstreekstremisme og ekstrem islamisme deler en del fellestrekk. Siden jeg skrev innlegget mitt i anledning 22. juli valgte jeg å vinkle spesifikt mot høyreekstremisme. Det er også slik at det er begrenset hvor mye man får plass til i et leserbrev. Normalt er 750 ord et absolutt maksimum, og det bør gjerne være kortere. Da er det bedre å skrive flere leserbrev om det samme temaet.

For det andre: Jeg har aldri kalt politiske motstandere for høyreekstremister eller nazister, og jeg regner med at jeg hadde fått høre det umiddelbart hvis jeg hadde gjort det. Men jeg kommer til å fortsette med å ta til orde mot det når jeg mener behovet er der.

Høyreekstremismen stikker seg mest fram

Karlsen trekker inn både venstreekstremisme og ekstrem islamisme. De har begge vist et voldspotensiale, men det er forskjeller i hvordan vi har forholdt oss til dem. Venstreekstremisme har vi sett lite til, og det har vært et massivt fokus på islamisme og hvordan radikalisering kan skje i disse miljøene i etterkant av 9. september og andre terrorangrep fra den kanten. Når IS var på sitt mest aktive ble hvert eneste steg de tok dekket utførlig. Den grundigheten er sunn for samfunnet, og bør kunne overføres til debatten om høyreekstremisme.

For ser vi til dagens norske samfunn er det høyreekstremistene som har vært mest aktive. Ta drapet på Benjamin Hermansen som et eksempel. 22. juli som et annet. Philip Manshaus som et tredje. Vi har også sett framveksten av en rent nazistisk organisasjon, som blant annet har marsjert i gatene i Kristiansand.

PSTs trusselvurdering

Det er også interessant å lese hva PST skriver i sin årlige trusselvurdering. På framsiden av vurderingen nevner de “terrorangrep utført av enkeltpersoner motivert av høyreekstrem eller ekstrem islamistisk ideologi” som én av de tre mest sannsynlige truslene. I oppsummeringen skriver de videre:

- Det vurderes nå som like sannsynlig at en terrorhandling vil utføres av høyreekstremister som av ekstreme islamister. Trusselen fra høyreekstremisme i Norge utviklet seg i negativ retning i løpet av 2019, og har foreløpig resultert i ett terrorangrep. Det lave omfanget av radikalisering til ekstrem islamisme i Norge forventes å vedvare i 2020. Antall ekstreme islamistiske terrorangrep mot Vesten har gått dramatisk ned sammenliknet med toppåret 2017.

Det er positivt at det ser ut til å gå dårligere med islamistene, men det er all grunn til bekymring når PST skriver rett ut at trusselen fra høyreekstreme har utviklet seg i negativ retning.

Karlsen spør om det er noe annerledes å bli tatt til dage av en venstreekstrem enn en høyreekstrem. Nei, det er det ikke. Men de siste årene er det de høyreekstreme som har dominert. Det mener jeg det er verdt å ta opp.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags