– De to foregående årene har Gran bare stilt opp i jenteklassen, men i år stilte de også med lag i mix-klassen, forteller hovedtrener Gunnar Happy Norbeck.
De siste årene har man delt mesterskapet i to på grunn av at antall deltakere har økt voldsomt.
– For to år siden måtte vi ta til takke med den sure 11.-plassen, bare 0,05 poeng fra en finaleplass. Og i fjor manglet vi kun 0,15 poeng for å kvalifisere oss. Derfor var det et soleklart mål, og nesten en forventning blant trenerteamet, at vi på tredje forsøk skulle nå finalen forklarer trener Frode D. Agasøster.
Katastrofale forberedelser
Men, for et par uker siden trodde de alt skulle gå i vasken.
– Covid-19 var på nytt i frammarsj, og plutselig ble to av gymnastene smittet samt en tredje i karantene, fortsetter han.
Det gjorde at Happy Norbeck måtte ta den fortvilende avgjørelsen å trekke jentelaget fra NM-kvalifiseringen. Skolene i Gran var på gult nivå, og alle fritidsaktivitetene ble satt på vent i halvannen uke. Da så det ganske mørkt ut.
Med bare én uke igjen til NM gjenåpnet hallen for trening, men en ulykke kommer sjeldent alene.
– To dager til avreise fikk vi beskjed om at vår beste gymnast hadde testet positivt for korona. Da gikk det mange tanker igjennom hodene våre forteller Happy.
Vel fremme i NM-hallen i Sola, etter at samtlige hadde avlagt negativ corona-test ved ankomst, skjedde det igjen et uhell for de uheldige gymnastene.
– Vi fikk to skader under kveldstreningen hvor vi egentlig bare skal teste apparatene og gjøre unna de siste forberedelsene. Begge ble tatt godt hånd om, og lørdag morgen kunne de to gymnastene gjennomføre noen av seriene, forteller Agasøster.
Gjennomføringen gikk over all forventning, men under forberedelsene til neste apparat fikk laget nok en skade og det blir umulig for den uheldige gymnasten å gjennomføre øvelsene sine.
– Utrolig nok beholder troppen og hovedtrener Norbeck roen. Han gjør noen raske endringer på rekkefølge og øvelsesutvalg, og troppen gjennomfører en tumbling-øvelse det står respekt av, sier Agasøster.
Vill jubel, og litervis med gledestårer
Gran IL var første lag ut i konkurransen måtte vente ganske lenge i hallen mens de andre lagene gjorde seg ferdig.
Da det blir klart at det ikke lenger var nok lag igjen til å dytte dem ut av finale gruppen bryter tårene løs. Ikke bare triller de, men renner i strie strømmer. Målet var nådd.
I tumbling endte gymnastene fra Gran på plassen rett bak finaleheatet, kun 0,25 poeng fra å få to finaler. I dette apparatet ble det delt 10. plass i kvalifiseringen, altså 11 lag i finalen. Og Gran måtte her ta til takke med den sure 12.-plassen som altså akkurat ikke ga finaleplass.
Søndag var det klart for finalene, og gymnaster og trenere var svært spente på hva dagen ville bringe. Vanligvis ser man ofte at klubbene gjennomfører kvalifiseringen kun med øvelser som gymnastene behersker 100 prosent.
– Og når det er klart for finale lar man gjerne gymnastene som nylig har lært inn nye momenter få gjøre disse i finalen, selv om de kanskje ikke sitter 100 prosent, forteller de to trenerne.
For Grans del så var det ikke så mange flere gir og sette inn grunnet skadesituasjonen.
– Vi prøvde noen få endringer under oppvarmingen, men konkluderte med at det beste og tryggeste var å kjøre tilnærmet samme øvelser som vi nådde finalen med, forteller Agasøster.
– Vi hadde to fall i trampett på, supplerer Happy. Dessverre ble det tre fall i finalen for de lovende gymnastene, og de endte på 10. plass i mix-klassen i trampett.
– Alt i alt er vi svært fornøyde med prestasjonene, og ikke minst at vi nådde målet om en finale forteller hovedtrener Happy.
Troppen består av flere unge utøvere, og kun to av disse har sitt siste år i juniorklassen i år.
– Men vi har flere unge gymnaster som kommer bak, så dette laget kommer vi til å se mye mer til i årene som kommer, avslutter han.
Hvis været holder seg tørt fram til Potetfestivalen, vil de som ønsker det kunne se gymnaster fra turngruppen i Gran IL gi en flott oppvisning i sentrum på lørdag.