Det blir ikke fritt fram for alle flagg

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Aaseth og Klevengen uttrykker i sitt leserinnlegg bekymring for at flaggloven uthules hvis Lunner kommune heiser regnbueflagget på rådhusets flaggstang i forbindelse med Hadeland pride. Vi deler ikke den bekymringa.

LES OGSÅ: Pride-flagget til besvær

Regnbueflagget ble brukt for første gang i San Francisco i 1978 og er designet av Gilbert Baker. Opprinnelig besto flagget av de åtte fargene rosa, rødt, oransje, gult, grønt, turkis, indigo og fiolett, og symboliserte henholdsvis seksualitet, liv, helbredelse, sola, naturen, kunst, harmoni og ånd. I senere tid har varianten med seks farger blitt mest brukt, uten at noen har vært redde for reaksjoner fra Gud eller skaperverket.

Regnbueflagget tilhører ingen organisasjon eller ideologi, men brukes for å feire retten til selv å definere sin identitet, kjærlighet og seksualitet. Det inkluderer å vise samhold med de av oss som er lesbiske, homofile, bifile, transpersoner eller på andre måter bryter med normer for kjønn og seksualitet. Det er ingen grunn til at det skal åpnes for å heise flagg for Amnesty, Kirkens Bymisjon eller Islamsk Råd, og premisset for Aaseth og Klevengens bekymring er feil og sammenlikningen er ugyldig. Vi anser det dessuten for svært usannsynlig at det blir så mange søknader om flagging på kommunale bygg at saksbehandlinga vil utgjøre en stor arbeidsbelastning for kommunestyret, slik vi kan lese i det Aaseth og Klevengen siterer fra Hallgrim Bergs skremmebilde.

Det norske flagget har alltid vært og skal alltid være for alle. Demokrati og likeverd er selvsagte verdier i Norge, men levekårs- og livskvalitetsundersøkelser de siste 20 åra tegner et dystert bilde blant annet for de av oss som er lesbiske, homofile, bifile eller transpersoner. I Helsedirektoratet og Bufdirs livskvalitetsundersøkelse som ble lansert 7. oktober skårer de med annen seksualitet enn heterofil dårlig på samtlige 12 indikatorer for subjektiv livskvalitet. Hele 38 % er lite fornøyd med egen psykisk helse. Mye handler om annerledesgjøring og lav følelse av tilhørighet, og dette er en dårlig grunnmur når vi skal bygge demokrati, medborgerskap og likeverd.

Mange kommuner flagger allerede med regnbueflagget når det markeres pride i byen eller i bygda, og etter det vi erfarer har ingen måttet betale bøter eller sone i fengsel. Når flaggloven skal opp til behandling i Stortinget er det ingen av forslagene som ligger på bordet som går inn for å innskrenke retten til å flagge med andre flagg enn det norske eller samiske på offentlige bygg – alle gir større rom. Sannsynligheten for at Lunner kommune kommer til å bryte loven er derfor liten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken