Det melder pensjonatet selv på sin Facebook-side.

– Det er med gråt i halsen og mye frustrasjon jeg tar avgjørelsen om å stenge pensjonatet for nye gjester fra i dag av. Gjør dette til smittekilde og -årsak er avklart, heter det i et innlegg.

Videre understrekes det at dette ikke har vært en lett avgjørelse:

– Fy fader, dette er tungt. Vet at mange settes i en vanskelig situasjon, men må tenke på hundenes sikkerhet nå.

Den ukjente hundesykdommen får også konsekvenser for Norske redningshunder (NRH), som bistår i lete- og redningsaksjoner. Organisasjonen ber hundepatruljer som deltar i være forsiktige under søk i områder hvor det ferdes andre hunder.

– Det kan i noen tilfeller gjøre at man bruker lengre tid på å finne folk som er savnet, sier beredskapsleder Stig Mebust til NRK.

NRH anbefaler at alle treninger og samlinger i østlandsområdet denne uken avlyses på grunn av sykdomsfaren.

Tilfeller over hele Østlandet

Ifølge Norsk kennel klub er det påvist sykdomstilfeller i Hamar, Tynset, Moss, Hønefoss og Lørenskog, i tillegg til Oslo-området.

Smitten kan også ha kommet til Trondheim.

Klinikkleder Iselin Solnes ved Evidensia Trondheim dyresykehus bekrefter til Adresseavisen at en syk hund hos dem nå sjekkes for smitten.

– Vi tror i utgangspunktet ikke det er det samme det er snakk om her, siden det virker mindre akutt enn det vi har hørt om fra Oslo, men vi vil alltid være på den sikre siden, sier Solnes.

Flere døde

Det finnes ingen felles oversikt over sykdomstilfellene, men det antas at minst 20 hunder er døde så langt, opplyser veterinær og kommunikasjonsansvarlig Sasja Rygg hos veterinærkjeden Anicura i en pressemelding.

Det er uklart hvilket virus eller bakterie som forårsaker sykdommen. Prøver tas nå for å avdekke hvilket smittestoff det er snakk om.

– Det er derfor for tidlig å si om det er noen sammenheng mellom disse tilfellene. Likevel er det flere likhetstrekk som gjør at vi anbefaler hundeeiere over hele landet til å ta sine forholdsregler, sier Rygg.

Blodig diaré

Seksjonssjef Ann Margaret Grøndahl i Mattilsynet sier til VG at de foreløpig har informasjon om at sju hunder kan ha dødd av sykdommen, men ifølge Anicura kan altså omfanget være langt større.

Sykdommen ble først oppdaget i Oslo-området.

– Symptomene for denne alvorlige sykdommen er blodig eller sprutende diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand. Oppdager du disse symptomene, oppfordrer vi hundeeiere til å kontakte veterinær snarest, sier Rygg.