Forfatter Frida Nilsson har klart det igjen, å skape en gripende historie om tema som det kan være vanskelig å prate om. «Det tynne sverdet» er en vakker bok om vennskap, kjærlighet og døden. Mora til Sasja har vært svakere en stund så hun og faren reiser til legen. Sasja får samme dag vite at mora er syk og skal dø. Sasja synes det er veldig vanskelig å tenke på at mamma skal dø og bestemmer seg umiddelbart for å gi henne et nytt navn – Semilla.

«Sasja?»

«Det var pappa som var tilbake. Han var litt hes. Kanskje han hadde grått?»

«Kommer du? Sa han» […]

«Har det skjedd?» Han ristet på hodet. Jeg satte sandalene i skohylla og gikk opp den bratte, hvite trappa.

«Sasja?» sa pappa da jeg var kommet halvveis. «Ja?» Han ventet et par sekunder. «Snart kanskje, sa han med sped stemme».

Når Døden kommer og henter Semilla etter noen dager, bestemmer Sasja seg instinktivt for å følge etter, han må overliste Døden og få mamma tilbake. Etter en tøff båttur med høye bølger havnet han på en ukjent strand og Sasja rekker ikke å ta innover seg landskapet før han hører et skrik, som ved nærmere undersøkelser viser seg å tilhøre en gris, en gris som går på to ben og kan snakke.

Sasja blir venn med grisen Trine, som for øvrig i Dødens rike kalles hilder. For alle som dør blir i dødens rike omgjort til noe annet enn det menneske de var når de levde - en hilder, spartaner eller harpyr.

Sammen med sin nye venn legger Sasja ut på ferden for å finne Semilla og overliste døden. Det viser seg å bli en reise med farer, lek og nye vennskap. Underveis treffer de to vennene Prinsessen av Sparta som slår følge med dem. Spartanerne er hunder med store hengeører og snille, sørgmodige øyne.

Når de tre vennene blir tatt til fange av harpyrene, som er store fugler, får de uventet hjelp av harpyren Hødre.

«Det tynne sverdet» er en bok som er lettlest til tross for sine mange sider, det er noen flotte tegninger av en del av de viktigste karakterene i historien som gir et fint avbrekk. 

Historien er vakker, spennende, morsom og trist og egner seg godt som høytlesing for barn fra ca. 8 år og oppover.