Det var uvanlig kaldt i mai, men så kom varmen

MILDERE MAI: Bildet er tatt 26. mai ved Jarenvatnet.

MILDERE MAI: Bildet er tatt 26. mai ved Jarenvatnet. Foto:

Av

Været i mai var preget av uvanlig kalde luftmasser de første tre ukene, og det lå da an til å bli den klart kaldeste mai-måned som er blitt registrert her de siste 25 årene.

DEL

Vær-rapport Men så kom det langt varmere luftmasser innover landet, og de ti siste døgnene i mai ble ganske varme. Da var det stort sett milde netter og fem maksimumstemperaturer over 20 grader.

Varmest ble det de tre siste dagene av måneden, og 31. mai kom årets første fullsommerdag, med maksimumstemperatur på 25,7 grader. Dermed er fortsatt mai 2015, med middeltemperatur på 7,5 grader, den kaldeste som er registrert her.

Middeltemperaturen for årets mai ble 8,4 grader. Det er den nest kaldeste mai-måneden her siden midt på 1990-tallet, sammen med 1997.

Frostnetter

Også i fjor hadde vi en kjølig mai-måned. Da var middeltemperaturen 8,7 grader. Gjennomsnittet for de 25 siste mai-månedene er 10,2 grader.

Det var hele 12 frostnetter her fram til 20. mai. De nettene det ikke var frost var temperaturen ganske nær frysepunktet. Så mange frostnetter har jeg ikke registrert her i mai tidligere. Fra 9. til 16. mai var det åtte frostnetter på rad. Kaldest var det 11. mai med minus 4,1 grader.

Kulderekorden for mai skriver seg fra 1997, da det var minus 4,3 grader, men det var så tidlig som 2. mai.

MAI-SNØ: Snøvær på Granavollen tidlig i mai.

MAI-SNØ: Snøvær på Granavollen tidlig i mai. Foto:

Nedbør

Det var mye tørt vær i mai, men totalnedbøren for måneden ble ikke så mye lavere enn normalen. Her kom det drøyt 50 millimeter, mens normalen for de siste 28 årene er 59 millimeter.

Både natt til 1., 4. og 11. mai snødde det i høyden, og snøen la seg delvis helt ned mot lavlandet. I tillegg var det litt hvit nedbør i lufta både 12. og 13. mai, uten at det la seg noe særlig på bakken. Mest nedbør kom det her 24. mai. Da falt det 17 millimeter.

I motsetning til i fjor, da det stadig regnet slik at det ble umulig for mange å avslutte våronna i mai, har det denne mai-måneden vært lange perioder med oppholdsvær og dermed gode vilkår for å få såkorn og poteter med mer i jorda.

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken