(Nettavisen): Forrige uke ble nok en gjeng med kjente fjes sendt inn på en gård, 100 år tilbake i tid, der de i løpet av de neste ukene skal kjempe for tilværelsen.

Med splitter ny programleder i Dorthe Skappel (60), spilles årets sesong inn på Li gård i Tangen kommune, der ivrige «Farmen»-fans kanskje kjenner seg godt igjen. Denne gården ble også brukt i fjor høst da originale «Farmen» ble spilt inn.

Den kommende sesongen av «Farmen kjendis» sendes ikke på TV 2 før til neste år, men allerede nå kan kanalen avsløre hvilke kjendiser som skal kjempe om seieren i et av TV 2s mest populære realityshow. Her er årets deltakere:

Anne-Kat. Hærland (51)

En som er klar for å leve 100 år tilbake i tid er programleder og komiker Anne-Kat. Hærland.

Nettavisen møter de ferske «Farmen kjendis»-deltakerne bare et par dager etter de har fått etablert seg på gården, og den tidligere «Nytt på Nytt»-profilen ser ut til å være i sitt ess på Li gård. Med skit under neglene, kniv i beltet og røyken mellom fingrene er det en spent, men strålende fornøyd, Hærland som har reist til gårdslivet 100 år tilbake i tid.

– Jeg er fornøyd og storkoser meg akkurat nå. Dette er jo den personen jeg egentlig er. Men nå er jeg jo både mett og har sovet godt, så vi får se hvordan det går etter hvert, sier Hærland til Nettavisen.

– Jeg var litt redd for at jeg skulle komme inn her til en lettkrenket gjeng som ville gått helt i vranglås over ordet «fitte» for eksempel, men det er det ingen som har gjort. Det er en god start, legger hun til med et smil.

Til tross for at deltakerne allerede ser ut til å komme godt overens, forteller Hærland at det er en utfordring hun allerede har måttet fortelle de andre deltakerne om.

51-åringen avslørte nemlig i 2016 at hun lider av den uhelbredelige øyesykdommen Retinitis pigmentosa, som gjør at cellene på netthinnen dør i sakte tempo. Dette fører til innsnevret syn, og sjansen for å bli helt blind er reell. Hærland fikk vite at hun hadde sykdommen allerede da hun var i 20-årene, og har med andre ord levd med viten om at synet sakte med sikkert svekkes i hele sitt voksne liv.

Anne-Kat Hærland deltar i «Farmen kjendis» nesten blind. Se hva hun kan og ikke kan se i videoen under:


På spørsmål om hvordan det går med henne den dag i dag, er hun klar i sin tale:

– Det går den veien høna sparker for å si det sånn. Det er ikke kurerbart og progressivt, men jeg er ikke så veldig opptatt av det nå. Det er et par ting som er utfordrende her, som mørke rom for eksempel, men dette er jo det jeg er vant til, sier Hærland og fortsetter:

– Jeg måtte advare de andre deltakerne om at «hvis jeg går forbi deg på gårdsplassen uten å si hei, er det ikke fordi jeg er sur på deg. Det er bare at jeg ikke så deg. Hvis jeg er sur, på deg så lover jeg at du vet det.»

– Men jeg sa til de andre deltakerne med en gang, slik at vi bare kunne bli ferdig med det. Jeg har ikke noe behov for å gå rundt å snakke om det. Så jeg håper med den deltakelsen her, at jeg er ferdig med å svare journalister på hvordan det går med den ukurerbare øyesykdommen, legger hun til.

Retinitis pigmentosa (RP)

RP er en samlebetegnelse på arvelige netthinnesykdommer som gir sterk synshemning i form av innsnevret synsfelt eller blindhet.

Det er en genfeil som leder til forstyrret funksjon i netthinnen. Om lag 1500 personer i Norge har sykdommen.

Det finnes i dag ingen tilgjengelig behandling som stopper synstapet eller som helbreder skadene netthinnen er påført. Forskning på gener og bruk av ulike typer stamceller er lovende.

Kilde: Blindeforbundet

Cristian Brennhovd (23)

Et annet kjent fjes som skal inn på Li gård er realityprofil Cristian Brennhovd.

Brennhovd er godt vant med å være med på reality, etter at han har vært å se i både «71 grader nord» og flere sesonger av skandaleprogrammet «Ex on The Beach». Men til tross for god realityerfaring, innrømmer 23-åringen at han er langt utenfor komfortsonen på Li gård.

– Jeg har ikke helt skjønt hva «Farmen» er for å være helt ærlig. Jeg har sett en halv episode, og skjønte ingenting. Jeg tenkte at det kunne være litt gøy å få leve 100 år tilbake i tid, men jeg trodde nok i det minste at det skulle være vaskemaskin og tørketrommel her inne. Det er det ikke, sier han med et smil.

Deltakerne har som nevnt bare vært på gården en liten periode når Nettavisen møter dem, men Brennhovd forteller at han allerede lengter etter 2023.

– Jeg sulter i hjel og kommer til å bli veldig grinete av det. Det er nok min største utfordring her inne, for jeg trenger mye mat. Men jeg skal være her helt til slutten, så om jeg blir litt grinete så får resten bare finne seg i det.

23-åringen innrømmer at han ikke har lagt mye tid til å forberede seg for den harde konkurransen, og forteller at han ukene før innspilling har tilbrakt på Marbella for å få festet fra seg.

– Min forberedelse var å bare dundre på alt jeg kunne, også får jeg bruke det her som rehab.

Det er imidlertid én detalj med «Farmen»-antrekket til Brennhovd som vekker oppsikt.

Han har nemlig også kledd seg opp i svindyre merkesko fra Dior for anledningen, som ligger på en pris til intet mindre enn 10.800 kroner her til lands. Likevel er han ikke et gram bekymret for at de skal bli ødelagt av gårdslivet.

– Sånn som de betaler meg for det her, kan jeg kjøpe ganske mange sånne. Hvor mye jeg får kan jeg ikke, men vi får ganske mye penger, sier han lurt.

Unni Askeland (60)

En som også har tatt med seg «finstasen» tilbake til 1923, er kunstner Unni Askeland.

Akkurat slik vi kjenner henne, med knallrød leppestift, solbriller og skinnjakke gleder Askeland seg til å nyte gårdslivet de neste ukene.

Se video! Derfor har Unni Askeland solbriller og leppestift på «Farmen kjendis»:

Askeland forteller hun allerede har gjort seg uunnværlig på kjøkkenet, og at hun skal sørge for at alle de andre deltakerne får god og nok mat i løpet av de neste ukene.

– Det er ingen taktikk, det er bare at folk må ha ordentlig mat for at de skal orke å gjøre ting. Jeg er flink til å lage mat, det kan jeg fint innrømme, og lager mye mat hjemme og elsker det, sier Askeland til Nettavisen.

Emilie Nereng (27)

En av de nye deltakerne er mat-influenser og tidligere blogger Emilie «Voe» Nereng som har røtter fra Hadeland og hytte på Lygna. 27-åringen har i løpet av de siste årene vært å se i flere andre realitykonsepter, som både «Skal vi danse», «71 grader nord» og senest på «Kompani Lauritzen» i fjorårets sesong.

Nå er hun derimot klar for å kjempe kampen for tilværelsen.

– Jeg har vært veldig spent og nervøs i forkant, mye fordi «Farmen» er et program som tidligere har inneholdt mye dramatikk. Jeg er veldig lite dramatisk av meg, og tåler veldig dårlig negativ energi. Men enn så lenge har det bare vært hyggelig, sier Nereng med et smil.

Både vanlige «Farmen» og «Farmen kjendis» har i løpet av de siste sesongene vært utsatt for grove regelbrudd og smugling av deltakerne, men Nereng kan forsikre Nettavisen om at hun overhodet ikke har noen plan om å følge i tidligere deltakeres fotspor der.

– Jeg er jo en regelrytter. Hvis noen sier at jeg skal stå på et sted, så gjør jeg jo det til jeg får videre beskjed, sier Nereng og fortsetter:

– Og jeg har ikke helt skjønt prinsippet smugling. Jeg vet jo ikke hvor vi er, og vi har ikke telefoner. Så det er nesten en kunst, og jeg blir nesten imponert, om noen klarer å smugle inn noe gjennom skogen her. Men selv kommer jeg ikke til å gjøre det.

Gjengen over er imidlertid ikke alene om å sjekke inn på den nye «Farmen» gården. Disse skal også være med i «Farmen kjendis»:

Emma Ellingsen (21)


Cato Zahl Pedersen (64)

Bjørg Thorhallsdottir (48)

Daniel Franck (48)

Sander «Randulle» Dale (25)

Sondre «Sondrey» Mulongo Nystrøm (28)

Bahare Viken (29)

Egil Skurdal (27)