Gå til sidens hovedinnhold

Ryggsmerter kan være mer alvorlig enn du tror

Artikkelen er over 3 år gammel

Er du kvinne med diabetes, kan kvalmen og ryggsmerten i verste fall være hjerteinfarkt, opplyser Diabetesforbundet Hadeland.

Kvinner med diabetes har markant større risiko for å få hjerteproblemer enn andre kvinner. Og symptomene kan være vanskelige å tolke, opplyser Diabetesforbundet Hadeland i en pressemelding.

I forbindelse med verdens diabetesdag 14. november, oppfordrer forbundet spesielt kvinner å teste seg for mulig diabetes, siden symptomene på hjerteinfarkt er så forskjellige fra de mer kjente symptomene menn opplever.

Personer med diabetes er ekstra utsatt for å få hjerte- og karsykdommer. Dette gjelder alle typer diabetes, og risikoen øker med alderen. Kvinner har gjerne stummere symptomer på hjerteinfarkt enn menn. Kvinner har ikke nødvendigvis de klassiske hjerteinfarktsymptomene som brystsmerter, men heller ryggsmerter, smerter i øvre del av magen eller kjeve i tillegg til kvalme og tung pust.

– For kvinner kan symptomene være svært uklare og vanskelige å tolke. Tung pust og kvalme kan være mer framtredende enn selve smerten, forteller Aud Egge i Diabetesforbundet Hadeland.

Representanter for diabetesforbundet Hadeland står på stand i Brandbu og Gran Apotek 1 tirsdag formiddag.

Fokus på hjertet

Hjerte- og karsykdom er den vanligste dødsårsaken til personer med diabetes, så det er viktig at disse uvanlige hjerteinfarktsymptomene er kjent. 14. november markeres Verdens diabetesdag. Årets internasjonale tema er kvinnehelse – i Norge setter vi fokus på hjertet.

– Jevnlig kontroll av blodtrykk og fettstoffer i blodet er svært viktig for oss med diabetes, i tillegg til god blodsukkerregulering, forteller leder i Diabetesforbundet Hadeland, Aud Egge.

Økt puls er bra for hjertet, så 30 minutter med daglig fysisk aktivitet der man blir svett i panna anbefales for å forebygge hjerte- og karsykdom. I tillegg anbefales det å spise sunt og variert, og være oppmerksom på saltinntaket.

– Dersom man er overvektig er vektnedgang den beste forebyggingen, og det samme er røykeslutt for dem som røyker.

Flere enn 100 000 personer i Norge har diabetes type 2 uten å vite om det. Å gå med ubehandlet høyt blodsukker over lang tid kan skade blodårene i hjertet. Mange oppdager først sin diabetes type 2 etter et hjerteinfarkt.

Fakta om diabetes:

422 millioner mennesker har diabetes i verden.

I Norge er tallet anslått til rundt 350.000.

28.000 har diabetes type 1 i Norge.

Rundt 200.000 er diagnostisert med diabetes type 2

I tillegg kommer et stort antall som har diabetes type 2 uten å vite om det.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.