Gå til sidens hovedinnhold

Badboy på nye veier

Artikkelen er over 4 år gammel

Av litteratur er biografier det jeg minst foretrekker å lese. Det er litt rart for da jeg var barn syns jeg det var veldig spennende å lese om kjente personer. Jeg pløyde gjennom alle bøkene på skolebiblioteket i serien «Historien om». Det var spesielt historien om døvblinde Helen Keller som satte dype spor i mitt barnesinn. Jeg ble veldig fascinert av hennes liv. Med gode lærere og iherdig egeninnsats nådde hun svært langt i livet. Dette inspirerte meg til å stå på og aldri gi opp.

Hvorfor jeg så havner på å anbefale boka «Badboy» er denne fascinasjonen av levd liv. Både historien om denne brutale torpedoen, ved navn Trond Einar Frednes og ei tøff forside, bidro til at jeg ble interessert i boka.

Og dette er tøffe saker. Frednes vokser opp på 80-tallet. Han starter sin kriminelle løpebane tidlig på 90-tallet, først med uskyldige guttestreker. Snart har han rotet seg opp i alvorlige kriminelle handlinger med bånd til kriminelle miljøer. Han blir i politikretser ansett for å være en av Norges farligste menn.

Boka starter med at Frednes sitter i fengsel. Nå har han et spesielt ønske. Han overgir en bunke selvskrevne ark til forfatter og tidligere politimann Jørn Lier Horst. Ønsket er at han skal lese historien hans. Horst har hatt kjennskap til Frednes i hele sin karriere som politimann. Slik starter samarbeidet mellom de to karene.

Vi leser om en usikker gutt som var klassens klovn. I selvrefleksjon forteller Frednes om livet sitt og hvorfor ting gikk galt og han ble en badboy. Som leser tas vi med på innsiden av landets tyngste kriminelle miljøer.

Horst fletter inn sin egen historie om hvorfor han valgte å bli politimann. Disse to vokste opp omtrent på samme tid i nærheten av hverandre. Valgene de gjorde ble veldig forskjellig. Det er et interessant grep.

Frednes bruker nå tiden på å holde foredrag og opplyse blant annet skoleelever via sitt Badboy-prosjekt. Han vil leve et liv han kan leve med. Foredragene om livet som badboy, åpenheten og sannheten er hans terapi.

Jeg hørte lydboka som er utmerket innlest av skuespiller Stig Henrik Hoff.

Kommentarer til denne saken