Gå til sidens hovedinnhold

La humla suse

Jan Erik Sandhals

Gran bibliotek

Artikkelen er over 4 år gammel

I fjor sommer var vi på Treholt gartneri og anskaffet oss to stykker velluktende lavendel. Vi plantet dem i krukker ved trammen hjemme. En efta ble jeg sittende og betrakte humlene som surret fra blomst til blomst. Samme blomst ble besøkt opptil flere ganger av ulike humler, og jeg husker jeg tenkte: Er det virkelig mer å hente?

«Mitt liv med humler» av Dave Goulson er en meget interessant bok om humler. Britiske Goulson er allerede fra sjuårsalderen opptatt av insekt og dyr. Han samler på fugleegg, sommerfugler og møll, før humlen blir hovedinteressen og faget hans.

Det er masse spennende nytt for meg. Dronningene våkner fra dvalen om våren og kan faktisk kontrollere kjønnet på avkommet underveis. Først legges hunnegg som blir arbeidere, senere på sommeren hannegg og hunnegg som blir dronninger. Humlehanner er bastarder, de har ingen far. Og ikke nok med det, de er heldige om de parer seg mer enn en gang i livet. Hannene gjør lite eller intet i bolet, og har heller ingen brodd. Parallellen til mennesker er uimotståelig, ifølge forfatteren.

Og er det mer å hente? Ja faktisk, blomsterarter fyller på nektar med ulik hastighet, agurkurt for eksempel har fylt opp lageret allerede etter to minutter.

Humla er svært viktig for bestøvning, men bestanden har gått kraftig tilbake både i USA og Storbritannia. Goulson angir mer dyrka mark og færre blomsterenger som grunn, i tillegg kommersiell humleoppdrett med større risiko for spredning av sykdommer. I 2005 initierte forfatteren en veldedig stiftelse for humlene, Bumblebee Conservation Trust.

Forfatteren skriver engasjert og forståelig om humlene, han nevner utfordringa med vitenskapelige artikler som ikke kommer allmenheten til gode. Her er humoristiske fotnoter og sidesprang, blant annet om forfatterens forkjærlighet for alskens paier. Boka gir ikke minst grunnlag for refleksjon om menneskets betydning kontra andre levende skapninger. En blir ydmyk. Goulson siterer: «Hvis hele menneskeheten forsvant, ville verden vende tilbake til den rike balanse som eksisterte for ti tusen år siden. Hvis insektene skulle forsvinne, ville miljøet kollapse og føre til kaos». Anbefales- og kjøp lavendel!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.