Gå til sidens hovedinnhold

Is, krig og kjærlighet

Artikkelen er over 3 år gammel
Bokanbefaling

Kan vi bare late som, skrevet av debutant Camilla Sandmo, er noe så som sjeldent som en morsom ungdomsbok som får deg til å le.

I boka møter vi kunstløperen Emma. Hun trener hver dag, og har ikke tid til stort annet enn å være i ishallen. Problemet er bare det at Emma ikke er særlig god i kunstløp, i hvert fall ikke god nok for den overambisiøse mora som med haukeøyne følger med på treninga hver dag. Emma er heller ikke særlig god på skolen, i hvert fall ikke sammenlignet med storesøster som bare kommer hjem med seksere. På fritida drømmer Emma seg bort i blogger og The Sims. Emma føler seg ensom og mislykka, som «en taper lagd av glass og støv som bare får treere».

Hele verden blir snudd på hodet den dagen det bråkete hockeylaget inntar ishallen og Emma blir truffet av en puck. Guttene mener at hockey er en mye vanskeligere sport enn kunstløp. Emma utfordrer hockeyspilleren Jossi til å bytte sport for å se hvem som klarer å bli best på isen i den andres sport. Vinnerlaget får ha ishallen i fred.

Game on!

På under 200 sider tar Sandmo leseren med på en emosjonell reise; jeg har både ledd høyt, grått og blitt sinna på Emmas vegne. Gjennom tenåringens øyne får vi føle skolestress, hverdagspress, rivalisering og forelskelse på kroppen. Boka er like elegant gjennomført som en trippel axel; den er underholdende, godt skrevet og har en overraskende plotvending. Dette er en bok som kan slukes på en kveld.

Tittel: Kan vi bare late som

Forfatter: Camilla Sandmo

Forlag: Vigmostad & Bjørke

Utgitt: 2017

Antall sider: 190

Kommentarer til denne saken