Gå til sidens hovedinnhold

Årsrapport fra et aktivt Brandbu bygdekvinnelag

Artikkelen er over 2 år gammel
Innsendt

Bitten Nesbakken, leder i laget ønsket velkommen til årsmøte på Bergslia 17. oktober. 10 av lagets 30 medlemmer var møtt opp.

Styret i Brandbu Bygdekvinnelag har siste året bestått av: Leder Bitten Nesbakken, nestleder Inger Stensrud Haug, kasserer Britt Bildengjerdingen, sekretær Ingeborg Sæthre og varamedlem Marta Gunn Dynna. Revisorer er Solveig Sangnæs og Maren Skari.

På årsmøtet ble de vanlige årsmøtesakene behandlet og godkjent. I tillegg ble det gitt en orientering av Kristian Dæhlen fra Brandbu Bondelag fra husstyret for Bergslia. Solveig Sangnæs og Gunhild Myhren Egge er bygdekvinnelagets representanter i husstyret.

Laget la på årsmøtet fram en fyldig årsrapport som viser at Brandbu bygdekvinnelag har hatt et variert og innholdsrikt år. Et kjerneområde for oss er mattradisjon og ivaretagelse av den. Det viser seg gjennom alle arrangementene som bygdekvinnelaget har, enten som enearrangør, eller i alle samarbeidsprosjektene vi er med i: På Verdens matvaredag i oktober 2017, delte vi ut gratis grønnsaker med oppskrifter på Kiwi i Brandbu, etter initiativ fra Norges bygdekvinnelag og Gartnerhallen. 31. oktober i fjor på selveste 500-årsdagen for reformasjonsjubileet, samarbeidet vi med Kirken i Gran i forbindelse med en lokal jubileumsmarkering med kammerforestillingen «Musikalen Martin L» i Tingelstad kirke. Fremført av operasanger Øystein Wiik og musikerne Gisle Kverndokk og Hanna Trondalen. Vi i bygdekvinnelaget serverte og solgte potetsuppe i kommunehuset i Tingelstad, i forkant av forestillingen. I samarbeidet med Hovedlandsrennet på ski på Lygna i februar, bidro medlemmer i laget med potetsuppe som ble solgt på arenaen. Under Potetfestivalen i Gran i høst samarbeidet vi med «Jøtt godt fra Hadeland» og Østre Gran bygdekvinnelag. Vi solgte kjøttkake på gaffel med potetmos eller nystekte lomper, noe som var populært og ga minner til flere av kundene som husket dette fra de var barn. Det ble også arrangert potetskrelle-konkurranse og Bitten var med som dommer. Vi deltar hvert år på «Elvelangs Vigga» og i år solgte vi 100 liter potetsuppe, kaker og kaffe. Vi ga 5000,- av overskuddet til «Elvelangs Vigga». Til Oktoberfestivalen i Brandbu kokte vi «Brandbusodd» og hadde stand på torget sammen med «Jøtt godt fra Hadeland», som solgte flatbrød og forskjellige typer lefser og lomper. I oktober i år har vi også arrangert et fullbooket takkebakstekurs over tre dager på Trivselshuset i Brandbu med Marit S. Morstad som kursleder. Og i år ble «Verdens matvaredag» markert i oktober i samarbeid med Coop for å fremme norsk byggkorn.

Temaet mat og tradisjoner har vi også hatt med på noen av våre møter. I november 2017 hadde vi åpent møte med foredrag om «Den sorte havre» på Bergslia gjestestuer. Johan Anstensrud fra Tveter Gård i Østfold fortalte om produksjonen av svarthavre, et urkorn som stammer helt fra vikingtiden. Vi serverte to slag med havregrøt, begge med smak av vulkanhonning fra Brandbukampen. Samme dag delte Bitten Nesbakken og Ingeborg Sæthre ut smaksprøver av havregrøt for kunder på Spar i Brandbu for å fremme norsk byggkorn. I februar var vi på bedriftsbesøk på Thorbjørnrud hotell på Jevnaker. På menyen sto kaffe og kaker, omvisning og et interessant foredrag om hotellets drift med egenprodusert kjøtt og en kjøkkenhage full av urter, ysteri i «svømmebassenget og minibryggeri i kjelleren. Etterpå ble vi servert deilig ost og godt øl i ysteriet. På kvinnedagen den 8. mars inviterte vi til «Afternoon Tea» på Trivselshuset i Brandbu. Vi hadde pyntede bord med te og godsaker servert i tre etasjes fat. Prost Kirsten Almås holdt et interessant foredrag om arbeidssituasjonen for kvinnelige prester og hvordan det har endret seg siden hun ble vigslet som prest i 1989. Vi fikk også høre om kvinnene i Bogota som krever en slutt på volden mot kvinner. Et prosjekt som også blir støttet av Norges Bygdekvinnelag. I april var det møte med Kjersti Myhre, redaktør i bladet «Lev Landlig» på Trivselshuset i Brandbu. Vi fikk høre suksesshistorien om bladet og om livet til Kjersti, familien og dyra på småbruket i Lunner. I vakkert maivær arrangerte vi rusle-/ fugletur til Røykenvika. Vi ruslet fra sirkustomta i Brandbu, over Kleiva og ned til Røykenvika. Even Raassum fra Norsk Ornitologisk Forening var turleder og fortalte om fuglelivet underveis og om det nye fugletårnet i Røykenvika. Turen fortsatte videre forbi Brenneriet og til Solveig Sangnæs, til en nydelig rabarbrasuppe, kaker og kaffe i sommersol i hagen til Solveig. Vi har også arrangert utstillingen; «Kjøkkentekstiler fra bestemors skattekiste» i stabburet på Grinakervev. Det ble en flott utstilling av kjøkkensett, pyntehåndklær, forkler, grytekluter mm, og vi fikk låne samlingen av grytekluter til sogneprest Unni Sveistrup, som også åpnet utstillingen. Bitten hadde bakt kakevafler og kokt rabarbrasuppe som ble servert gjestene. Utstillingen var åpen i to uker med vaktordning for medlemmene. Laget ønsker å bidra til mindre bruk av plast handleposer. Vi har derfor vært samlet for å sy handlenett. Det ble fine gule nett merket «Brandbu bygdekvinnelag». Britt Bildengjerdingen hadde sydd de fine merkene.

Advent og juletid har faste arrangementer fra år til år som mange setter stor pris på. Det første som skjedde var at lagets festkomité med Solveig Sangnæs, Solfrid Holter og Maren Skari arrangerte det tradisjonelle adventsmøtet på Bergslia. Vi var samlet i julepyntet hus og med god mat og drikke. Sokneprest Karin Hansen Bøe leste en hyggelig julefortelling for oss.

Den 15.desember var vi sammen med Kirken i Gran og Gran frivilligsentral om arrangementet «Jul på norsk» på Trivselshuset i Brandbu. Her ble det servert norsk tradisjonsmat til ca. 100 små og store deltakere fra 10 nasjoner. Det ble en trivelig kveld med julesanger, gang rundt juletreet og nissebesøk. 6. juledag var det igjen tid for juletrefesten vår på Bergslia. Festkomiteen hadde laget i stand til flott fest der det kom ca. 70 gjester. Disse koste seg med julesanger, gang rundt juletre, besøk i kiosken, spenning ved loddtrekning og til slutt kom nissen. Barne- og ungdomsgruppa i Tingelstadringen danset også for oss i år.

Det er viktig for oss at vi i flere år har deltatt på aksjonen «Krafttak mot kreft». Også i år sto medlemmer av laget på butikkene Spar, Kiwi og Coop med bøsser. Resultatet i laget vårt ble i år over 20.000 kroner. Pengene denne gangen gikk til forskning på senskader og at flere skal få et bedre liv etter kreft.

Det hører også med til lagets oppgaver å delta på ulike møter og sammenhenger der vi er med. Vi har stilt med deltakere på årsmøtet i OBK som i år var på Granavollen, på regionmøte på Sillongen, årsmøtet i frivilligsentralen, Gran kommunes frivillighetspolitikk, i styret og på årsmøtet for Studieforbundet næring og samfunn Hadeland. Også stiller vi opp på den årlige dugnaden for Trivselshuset i Brandbu.

Bitten Nesbakken ble på årsmøtet takket av etter fem år som leder. Ingeborg Sæthre og Marta Gunn Dynna ble også takket for innsatsen i styret.

Neste års styre er konstituert med Inger Stensrud Haug, leder og studieleder, Kirsten Almås, sekretær, Britt Bildengjerdingen, kasserer og Eva Østen, styremedlem (info/presse).

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.