Gå til sidens hovedinnhold

Kommunen ber folk om å ikke kaste fett, våtservietter eller snus i do

Artikkelen er over 2 år gammel
Innsendt

I hele verden kaster folk for mye søppel i do. Derfor har FN bestemt at 19. november er verdens toalettdag. At folk kaster søppel i do er også et problem i Gran.

– Søppel i toalett eller vask fører til skader på og forsøpling av naturen. Det kan gjøre at avløpsrørene som går ut fra huset ditt, blir tette, sier Trygve Rognstad, virksomhetsleder for vann og avløp i Gran kommune.

I anledning verdens toalettdag vil han minne folk om å sortere og kaste søpla si på rett sted. Her er en oversikt over hvor du skal sortere:

  • Matrester: så mye som mulig kastes i matavfallet. Det gjelder også kaffegrut.
  • Matoljer og fett fra steking: kastes i matavfallet. Er det mye kan du helle det over i en melke- eller juicekartong, teipe den godt igjen og kaste den i restavfallet. Rester av fett eller matolje i stekepanner, stekeformer, frityrkokere og salatboller, kan tørkes opp med kjøkkenpapir. Kjøkkenpapir og servietter med matrester kan kastes i matavfallet. Kjøkkenpapir og servietter som er brukt til noe annet, kastes i restavfallet.
  • Utgåtte eller ubrukte medisiner: leveres på apotek, helst i originalemballasjen.
  • Vanskelig oppløselige produkter: for eksempel sand, jord, sagflis, snus, sigaretter, tyggegummi, tanntråd, tannstikkere, engangs-gulvkluter, våtservietter, kjøkkenpapir og bomullspinner, bomull, plastprodukter som plastleker og plastredskaper og gummi skal kastes i restavfallet.
  • Plastemballasje: skylles og kastes i egen avfallspose for plast.
  • Tøy: hele eller ødelagte klær, eller andre tøyrester, kan leveres til mottak for tøy og tekstiler.
  • Miljøskadelige og giftige produkter: skal leveres på gjenvinningsstasjon i original eller merket emballasje. For eksempel motor- og maskinolje, bensin, diesel, lakk, maling, løsemidler, plantevernmidler, pussemidler og tennvæske. For privatkunder er dette gratis å levere.

Rognstad ber innbyggere sjekke nettsidene til Gran kommune eller Hadeland og Ringerike avfallsselskap (HRA) for mer informasjon, eller hvis noen er i tvil om hvor et produkt skal kastes.

Kommentarer til denne saken