På torsdag blir det foredrag med tema krigsprofitørene

Journalist Ola Karlsen.

Journalist Ola Karlsen. Foto:

Av
DEL

Ditt HadelandUnder okkupasjonen ønsket de tyske nazistene å gjøre Norge til en oversjøisk koloni innenfor et stortysk økonomisk rom. En betydelig andel nordmenn deltok i den utbyttingen til egen økonomisk fordel. Etter det nazistiske nederlaget skulle det norske oppgjøret med landssvikerne og profitørene rette opp og straffe ugjerningene.

For de økonomiske profitørene, hvorav mange ikke var medlemmer av NS, måtte en i stor grad benytte skjønn. Hva var forskjellen på et akseptabelt samarbeid og utilbørlig virksomhet? Svaret på spørsmålet var forskjellen på økonomisk og sosial ruin som landssviker, eller å få beholde enorme fortjenester.

Journalisten Ola Karlsen har gjennomgått nylig frigitte dokumenter i Riksarkivet fra landssvikoppgjøret, og har i boken «Profitørene» presentert ukjente historier om nordmenn som tjente millioner på sitt samarbeid med okkupasjonsmakten.

Torsdag kveld holder han foredrag på Gran bibliotek. Arrangementet er støttet av Fritt Ord og er i samarbeid med Hadeland dialekt- og mållag og Hadeland litteraturforum.

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags