Den prisvinnende dikteren Anna Kleiva fra Vinstra, blir omtalt som fremste rad av unge, norske poeter. Torsdag 2.mars kommer hun til Gran bibliotek for å snakke om sin siste utgivelse «Drikkeviser frå Paris».

– Arrangementet er Randsfjordmuseenes bidrag til Hadeland Litteraturforums programserie. I år er hovedtemaet «Språk som kultur». Kleiva har gjennom sine tre diktbøker vist stor tematisk variasjon, og ikke minst utfordrer hun både sjangerforståelse og språkidentitet, sier leder av formidlingsseksjon ved Randsfjordmuseene, Maja Leonardsen Musum.

I «Drikkeviser frå Paris» har Kleiva hentet inspirasjon fra både norske folketradisjoner og hiphop for å finne den rette «attituden». Hun blander nynorsk og fransk, bygd og by, fantasi og virkelighet. Diktene tar leseren med på en fornøyelig og rølpete runddans i et møkkete og lett absurd Paris, som du ikke kjenner fra før. Her er det bygdefest i Paris med fjøsnissen, grisungen, felespilleren og ei bestemor som serverer opiumsmakroner:

"fjøsnissen ringer

ein formiddag med djup raud søvn

og seier vi skal på bygdafest

i forstaden, ta med fela

seier fjøsnisse og møt meg

i metromunninga, la bouche de métro

huit heure moins quart"

Anna Kleiva møter til forfattersamtale med en annen opplending, litteraturviter Hanne Kristin Wolden. De vil snakke om det å blande språk, om nynorsk, om hvorfor dikteren Kleiva syntes diktundervisninga på skolen var forferdelig, om språkidentitet og om det å skrive seg ekkel, blant annet.

Kleiva skriver «Til Paris, til Paris, skal jeg ride på en gris». Følgelig er samtalen lagt opp rett i forkant av det andre arrangementet med en nordmann som skriver på nynorsk om griser, Odd Nordstoga.

– Enten du tar en helaften i grisens tegn, eller ei, er alle hjertelig velkommen til en interessant og underholdende forfattersamtale, sier Musum.