Sidsel Levin kommer til Jevnaker historielag

Snublesteiner: 7. juni 2016 var Sidsel Levin på Jevnaker, da det blei lagt ned snublesteiner til minne om David, Isak og Markus Bersohn.

Snublesteiner: 7. juni 2016 var Sidsel Levin på Jevnaker, da det blei lagt ned snublesteiner til minne om David, Isak og Markus Bersohn. Foto:

Av
DEL

Den siste setningen i §2 i Norges grunnlov av 17. mai 1814 var som følger: «Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget». Denne «jødeparagrafen» blei oppheva 21. juli 1851, ikke minst etteriherdig innsats av dikteren Henrik Wergeland (1808–1845). I 1852 bosatte de første jødene seg i landet vårt, men først i 1892 var de blitt mange nok – et par hundre – til at de kunne opprette en synagoge i Oslo. De fleste kom fra Øst-Europa. Foreldrene til pianisten og komponisten Robert Levin (1912–1996) kom fra Litauen.

Tirsdag 12. november får Jevnaker historielag besøk av Sidsel Levin, dattera til Robert Levin og Solveig Bernstein. Hun skal holde et foredrag i Bøndernes hus på Jevnaker med tittelen «En familiehistorie – norsk jødisk liv og historie gjennom 170 år». Gjennom sin egen families historie vil hun gi et dypt innblikk i jødisk liv og historie i Norge – om innvandring og etablering fra 1880-åra, utviklinga i åra opp mot andre verdenskrig, og den skjebnen som ramma jødene under nazismen.

Flukt og redning er en vesentlig del av historia, også det som venta da flyktningene vendte hjem.

Sidsel Levin er musikkpedagog og kulturformidler. Mange husker sikkert da hun i 1971 skreiv og spilte i barne-TV-serien «Stian med sekken» sammen med søstera og journalisten Mona Levin og fetteren Ralph Bernstein (i rolla som Stian). Som første direktør for Jødisk Museum i Oslo vil Levin også fortelle litt om museet og i særdeleshet om Snublesteinene i Norge.

Sidsel Levin var på Jevnaker 7. juni 2016, da det blei lagt ned tre snublesteiner til minne om Jevnaker-mennene David, Isak og Markus Bersohn.

LES OGSÅ:

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken