Laftekunstens utvikling – bo og byggeskikk gjennom 1000 år

Svein Oppegård

Svein Oppegård

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Lafteekspert og restaureringshåndverker Svein B. Oppegaard holder foredrag 23. mars.

DEL

Lafteteknikken har en lang historie. Lafteteknikken er eldre i mange europeiske land enn den er i Norge og Sverige. Her har en ikke kunnet påvise noe regelrett laftehus før fra 1000 årene. Nordmenn har helt inn i vårt tid fortsatt å bo i laftede hus. Ja, laftede hus og hytter har fått en renessanse i vårt land. På Hadeland finnes mange gamle laftede hus. At mange hus var laftet gjorde det mulig å flytte husene, slik mange gårdshistorier forteller.

Foredraget er i auditoriet på Lunner ungdomsskole.

Lafteteknikken har således hatt store virkninger for byggeskikk og bostedsutvikling og med dette også ulike husflidsteknikker. Svein B Oppegaard har drevet som tømmerlafter i over 30 år. Lunner historielag ble kjent med Oppegaard gjennom rehabiliteringsarbeidet på Rudsætra.

I et samarbeid mellom Lunner historielag og Lunner husflidslag kommer Oppegaard på en temakveld og forteller om lafteteknikk –om den historiske utviklingen, om ulike teknikker og som drivkraft i utviklingen av bo – og byggeskikk. Oppegaard vil også ha med seg flere modeller av ulike laftemetoder.

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags