Game of Thrones og middelalderen – foredrag i Steinhuset med Hans Jacob Orning

TIL STEINHUSET: Hans Jaboc Orning er historiker ved Universitetet i Oslo og har nordisk høymiddelalder som sitt spesialområde.

TIL STEINHUSET: Hans Jaboc Orning er historiker ved Universitetet i Oslo og har nordisk høymiddelalder som sitt spesialområde. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Innsendt Hva kan fantasyserien Game of Thrones lære oss om det politiske maktspillet i middelalderen?

Den verdenskjente og ekstremt populære tv-serien «Game of Thrones», basert på bøkene til George R.R. Martin, er nettopp avsluttet etter åtte sesonger. Serien foregår i et middelalderinspirert fantasiunivers med drager, «White Walkers», skyggedemoner og andre overnaturlige fenomener – så hvor mye kan serien egentlig fortelle oss om middelalderen?

Mer enn man kanskje skulle tro, ifølge middelalderhistoriker Hans Jacob Orning. Orning kommer til Steinhuset torsdag 15. for å diskutere det politiske maktspillet i GoT, og drar paralleller til middelalderens politikk. Han mener serien – selvsagt på en «fantastisk» måte – aktualiserer dilemmaer som var kjente i middelalderen. Hvor stor makt hadde kongene og hvordan burde de opptre? Hva var rådgiveres rolle og funksjon? Hva skal til for å få en slagkraftig hær? Hvordan styrer man et vidstrakt rike som består av «Seven Kingdoms»? Hva skal man gjøre med dem som bor på den andre siden av Muren? Orning trekker også inn Ringenes Herre: Hva kan forskjellene mellom de to seriene si om dagens samfunn?

Hans Jacob Orning er historiker ved Universitetet i Oslo og har nordisk høymiddelalder som sitt spesialområde.

Arrangementet er et samarbeid mellom Randsfjordmuseet og Steinhusets venner.

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken