Ekte pottittferie hos Hadeland andelslandbruk

Pottittferie: Jorun Granli, Bente Granli og Sigurd Bjønness Kjellberg.

Pottittferie: Jorun Granli, Bente Granli og Sigurd Bjønness Kjellberg. Foto:

Av
DEL

InnsendtHenrik kjører den gode gamle Masseyen sin langs potetfårene og etter kommer en ivrig og arbeidsom gjeng. Det spruter poteter, og bøtter og meiser blir fort fulle. Andelshaverne eller medlemmene, i Hadeland andelslandbruk bruker dagen til det høstferien opprinnelig var ment tilT ta opp poteter!

Gjengen på jordet, som teller rundt 50 stykker, er en god blanding av noviser og drevne pottittpellere. De som aldri har tatt opp poteter før, får tips og hjelp av dem som har gjort dette siden de var barn. «Se mormor! Jeg fant en hjertepotet!» Barnehånda holder forsiktig fram potetskatten før den havner i lomma. «Den skal jeg ha med meg hjem.» Aldersspennet er fra ett år til over 70. Generasjonene kommer sammen, jobber side om side, her gjenskapes noe av det som holdt oss sammen i tider som nå er historie.

HELE GJENGEN: Potetopptaking i Hadeland andelslandbruk.

HELE GJENGEN: Potetopptaking i Hadeland andelslandbruk. Foto:

Andelslandbruk er en rasktvoksende og populær omsetningskanal for kortreist mat. Hadeland andelslandbruk har andelshavere fra hele Ringeriks- og Hadelandsregionen og til og med Oslo/Bærum. Andelshaverne avgjør hva som skal dyrkes og produseres, bidrar med det de kan, som for eksempel å ta opp poteter, bake kake, arrangere Høstfest, deler det de produserer, deler risikoen for sesongvariasjoner, årsvariasjoner og deler på kostnaden. Alt som skjer er gjennomsiktig, alt fra type gjødsel til regnskap.

Gartnerne og gårdbrukerne gjør det meste av den daglige jobben. I et andelslandbruk har de en mindre ensom arbeidshverdag, og særlig på en dag som denne. Gartner Trond Granli holder orden på at de ulike potetsortene havner i riktig sekk, plukker potet, svarer på spørsmål og forklarer. «Hei, hvor det går!» smiler han, mens han effektivt jobber seg langs fåra.

Gårdbruker Bjørge Endrerud har også tatt seg en tur ned på jordet på vei til skauen der sankingen av kua skal fortsette. «Jeg må jo være med på detta! Tenk at jordet er fullt av folk, blir liksom ikke vant til det selv etter tre år i andelslandbruket. Utrolig gøy.» En liten gjeng med karer samler seg rundt han og traktorfører Henrik for å se på og komme med innspill til justering av kastehjulopptakeren som ikke helt samarbeider.

«Formiddagsmat! Pause!» roper daglig leder Karine Granli utover jordet. «Det er nesten vel så viktig med gode pauser, som jobbingen, men ikke si det til Trond og Bjørge», sier hun lurt.

Mens noen har plukka poteter har andre funnet fram bålpanna og kokt grønnsakssuppe med ingredienser fra jordet. Kake, hjemmebakt kjeks, smågodt og mer kommer fram fra kurver og sekker og alt settes på felles dessertbord. «Jeg har kaffe på termos, hvem vil ha». Andelshaverne deler villig og alle ser ut til å kose seg i jordekanten.

Traktoren starter opp, og det er signalet om at pausen er over. Andelshaverne vender tilbake til potetene klare for en ny økt. På slutten av dagen får de med seg en sekk med 15 kilo poteter. «Det er så moro med alle de ulike sortene», sier andelshaver Svein. «En middag lagde vi potetmos av dem som har farge også inni, det var populært med blå og rød potetmos!». Resten av avlingene legges i jordkjelleren og andelshaverne kan komme og hente poteter der så lenge det rekker utover høsten og vinteren. For dem som bor litt lenger unna, kjøres det poteter til drop-punkt.

PÅ JORDET: Potetopptaking i Hadeland andelslandbruk.

PÅ JORDET: Potetopptaking i Hadeland andelslandbruk. Foto:

Fakta om Hadeland andelslandbruk:

 • Hadeland andelslandbruk ønsker ren og naturlig mat og har knyttet til seg tre gårder som alle ligger i nærheten av Jevnaker sentrum:
 • Nordby gård i Jevnaker dyrker økologiske* grønnsaker og produserer kalvekjøtt og økologisk* kjøtt fra utegris.
 • Aslaksrud gård i Åsbygda driver økologisk (Debio-godkjent) med planteoppal og sau. De produserer økologisk lammekjøtt og skinn, og leverer småplanter til Nordby.
 • Granli økologiske småbruk i Jevnaker produserer økologiske* egg.
 • Hadeland andelslandbruk er organisert som et samvirke. Andelshaverne er både lokale og fra Oslo-området og det er plass til flere.
 • Andelslandbruket har drop-punkt på Nordby (Jevnaker), og i Oslo hvor andelshaverne kan hente grønnsaker, egg og kjøtt gjennom sesongen. Og det er også felles lagring i jordkjeller og frysere.
 • *Under omlegging. Gårdene vil i karensperioden dyrke etter økologiske prinsipper.

Fordeler ved å være andelshaver:

 • Kjøtt, egg, grønnsaker, bær, urter og blomster – produsert etter økologiske prinsipper.
 • Kort vei fra jord til bord.
 • Du er med på å bestemme hva vi skal dyrke og produsere, og hvordan vi skal gjøre det.
 • Vi deler kunnskap og informasjon om mat.
 • Deltagelse og sosiale arrangementer gir godt fellesskap i andelslandbruket.
 • Høsting/henting direkte på gårdene eller på drop-punkter i Oslo.
Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags