Hadeland Husflidslag er ikke bare for gamle kjerringer og gamle karer: – Vi har bæretillatelse på hjemmelaget sprettert!

Av
DEL

Ditt Hadeland I skrivende stund er det 1. mars 2020. Årets tredje måned er også årets første vårmåned og Hadeland Husflidslag har ønsker og planer for året framover.

Jeg ønsker med dette innlegget å framsnakke Hadeland Husflidslag som et sted også for de yngre og kommende krefter, ikke bare for gamle kjerringer og gamle karer! Vi er selvfølgelig også hjertelig velkomne, men her kommer mine betraktninger.

Husflidslagets tilbud til barn og unge, jenter og gutter i alderen 9 til 13 år heter Ung Husflid. Årsmeldingen vår forteller at vi har omlag 13 % av våre medlemmer her. Det er bra, men det er plass til flere!

I noen sydligere land er det vanlig at vårens komme feires i begynnelsen av mars måned med opptog av barn som fører de gamle tradisjonene videre. I Rhin -områdene går f.eks barna med høye stenger pyntet med bånd, egg og epler, og i toppen er det anbrakt en slags kringle.

Mange fører fastelavn-tradisjoner videre her i Norge også, med boller og pynting av bjørkeris, og både skoler og barnehager har karneval, som er en eldgammel vårfest.

Ung Husflid i Hadeland Husflidslag har bare en samling igjen denne våren, men det er påskeverksted den 26. mars. Denne er åpen både for medlemmer og ikke-medlemmer.
Jeg ber Hadelands lesere om å merke seg datoen, flere detaljer kommer på vår facebookside og under «Det skjer» i avisa.

Jeg er mormor til fem. To har vært medlemmer i Ung Husflid i de lokallag de hører hjemme. Det gleder et mormorhjerte når jeg ser at de bruker hendene til mer enn gaming og dataspill. Mye av tiden benyttes i den digitale verden, men gi gutta en god spikkekniv, og de blir også oppslukt av den! Og eldstejenta forteller stolt at hun strikker sin egen genser nå.

Barnebarna var med på Middelalderdagene på Hadeland Folkemuseum i august 2018. Her deltok Hadeland Husflidslag med demonstrasjon av gamle teknikker. Det ble bråstopp på hele gjengen, med ivrig spikking av barkebåter og gamle treleker! Takk til de to tålmodige og blide karene, som i sine blå busseruller demonstrerte sine ferdigheter.

I Ung Husflid får barna lære grunnleggende håndverksteknikker, blant annet strikking, veving, broderi og trearbeid. I en trygg atmosfære og med kyndige veiledere får barna leke og eksperimentere med spennende farger og materialer. Hadeland Husflidslag vil videreføre dette, og påmelding til høstens tilbud kommer i løpet av sommeren. Følg med på kunngjøringer og frister i avisa. Og som en liten kuriositet; alle som er medlem i Norges Husflidslag har bæretillatelse på hjemmelaget sprettert!

Nei, Hadeland Husflidslag er ikke bare for gamle karer og kjerringer. Vi ønsker velkommen yngre krefter og nye ideer. Brenner du inne med ønsker, gi oss beskjed!

Åsbygda den 1. mars 2020

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken