Kjell Haga: Brede, vår gamle nabo

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Innsendt1849–2019 er en lang, lang tid. Nå lurer du kanskje på hva jeg mener?

Jeg kjente en gang en mann med langt hvitt skjegg som var født i 1849. Altså bare 35 år etter at vår grunnlov ble skrevet og vedtatt. Hans navn var Brede. Han bodde på nabogården i Grualia sammen med sine barn Maria, Bertha og Erling.

Da jeg ble kjent med Brede var jeg i fem-årsalderen. Det var spennende å besøke Brede som minnet sterkt om julenissen. Faktisk trodde vi at det var julenissen. Det første store minnet av Brede var da han feiret ett hundre år. Da var hele grenda samlet og en gedigen bløtkake med 100 lys var gaven fra naboene. Det ble igjen litt kake etter bursdagen som vi barna fikk smake.

Jeg husker at Brede på varme fine sommerdager satt på krakken sin i solveggen og skuet opp mot stabburet og jernbanelinja. Det var ikke så mye han sa og det var vanskelig å kommunisere med han for hørselen var sterkt svekket, men når vi nabobarna kom på besøk glimtet han til og smilte lunt til oss. Han tenkte nok tilbake på sin egen barndom.

Når jeg kjører forbi mitt barndomshjem kikker jeg alltid opp mot huset der Brede og hans barn bodde. Der er ingenting endret. Det er som å komme tilbake til fortiden.

Minnene om gamle Brede lever fortsatt. Han døde gammel og mett av dager, 103 år gammel.

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags