Grøssende god krim

ANBEFALES: Biblioteksjef Wenche Nyaas anbefaler Arne Dahls «Innland».  Oversatt av Einar Blomgren. Lydbok utgitt på Cappelen Damm i 2018.

ANBEFALES: Biblioteksjef Wenche Nyaas anbefaler Arne Dahls «Innland». Oversatt av Einar Blomgren. Lydbok utgitt på Cappelen Damm i 2018.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Bibliotekaren anbefalerLigger svaret i fortiden?

Ja, det blir snart etterforskerne Sam Berger og Molly Bloms eneste halmstrå i opprullingen av en grotesk drapssak de blir satt til å løse.

«Innland» fortsetter der første bok «Utmarker» slutter.

Sam Berger og Molly Blom har søkt tilflukt utenfor sivilisasjonen, langt nord i Sverige. Til det mørke og kalde innlandet. Her ligger de under radaren i flukt fra sikkerhetspolitiet. Inntil de får et oppdrag. De skal stoppe en grufull morder. Det viser seg etter hvert at saken har likhetstrekk med en av de første sakene til Sam Berger. En ubehagelig drapssak. Fikk Sam Berger feil mann dømt den gangen? Har den egentlige morderen vært på frifot i alle disse årene? Og kan Sam Berger egentlig stole på sin makker Molly Blom?

En ubehagelig følelse sniker seg inn og som leser lurer jeg på hvem jeg kan stole på. Sakte og overraskende nøstes trådene opp.

Tittelen på boka «Innland» er en metafor for ens eget indre innland. For å løse drapssaken må Sam Berger gå langt tilbake i sitt tidlige liv og virkelig grave i sitt eget mørke indre. Som handlingen skrider framover følger leseren også med inn i morderens indre innland. Ikke så hyggelig – men det er vel aldri et bekjentskap med en forstyrret drapsmann.

Markedet kryr av krimbøker. Noen utpeker seg positivt. De er verdt å lese og jeg kan trykt anbefale de – ja faktisk så brenner jeg etter å formidle de! Så som «Utmarker» og «Innland» av forfatter Arne Dahl. Som jo ikke heter Arne Dahl men Jan Arnald. Svensk forfatter, kritiker og litteraturviter med flere krimbøker på samvittigheten. Hvorfor skriver han under pseudonym? Det kan hvem som helst google for å finne ut. Jeg ville heller brukt tid på å lese bøkene.

Det merkes på språket at forfatteren har hjerte for litteratur. Men ikke minst er dette knakende god, klassisk politikrim, kombinert psykologisk thriller. Intrikat handling, nervepirrende spenning og smarte løsninger – som holder på leserens oppmerksomhet til siste slutt.

Forfatteren har høstet gode kritikker for «Innland» og «Utmarker». Det er fullt fortjent. Jeg hørte lydboka. Eminent innlest av Jan Martin Johnsen.

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags