Lokalhistorien, slik du aldri har hørt den før

Av
DEL

InnsendtAnser du deg selv, slik som hadelendinger flest, som en relativt habil lokalhistoriker?

I så fall ønsker Hadeland Folkemuseum å invitere deg med på en omvisning uten om det vanlige på friluftsmuseet.

Førstkommende lørdag 24. august permitteres museets egne guider midlertidig, og Improguidene tar over på arrangementet «Historieløst: Guiding på gefühlen».

Guidene består av Christina Hvinden og Kristoffer Emil Mørch Amundsen sammen med den Hadelandsbosatte forfatteren og idékunstneren Håkon Forfod Sønneland. Alle med bakgrunn fra Oslo Improvisasjonsteater. Ingen med nevneverdig kjennskap til lokalhistorien. Kjennskap til hvordan man får folk til å le, har imidlertid Improguidene masser av.

Kreativ gygdebok

Sønneland, mannen bak den humoristiske spalten- og boken- «Såntno hakke de i byen», beskriver konseptet til Improguidene på følgende måte: «Du kommer på Hadeland Folkemuseum, og blir ledet fra sted til sted for å få guiding. Tre guider følger deg på veien. Men guidene kan ingenting. Vi bare finner på underveis – det er improvisert teater, med teknikker fra teatersport. Av og til er det en guide som forteller noe. Av og til er det teaterscener hvor du får se historien utspille seg». For publikummere som kvier seg for å bli lurt opp på scenen, kan Improguidene berolige med at de sverger til den mindre skumle «lappeteknikken».

– Når folk kommer, ber vi dem om å skrive to lapper: På den ene lappen skal det stå typiske ting som en guide sier. På den andre lappen skal det være typiske spørsmål som folk stiller til guiden, sier Sønneland. Når vi kommer til dammen nede på museet, skal vi spille en scene. Der er en av oss guide, og en annen en turist. Publikum bestemmer hva guiden skal vise fram (en månestein? Et vikingskip? Traktorer?) Så roper den tredje av oss «Lapp!» Da må guiden trekke en lapp fra bunken med guide-sitater, og bruke den replikken naturlig i scenen.

Den dagen Oscar fikk Dynnasteinen i hodet

Nøyaktig hva som møter publikum på Hadeland Folkemuseum førstkommende lørdag, er dermed ikke godt å si. Improguidene lover imidlertid at kjennemerker som Dynnasteinen og Halvdanshaugen vil bli selvfølgelige stopp på ruten de har lagt opp som et slags vandreteater. Publikum vil også få mulighet til å påvirke lokalhistorien gjennom å gi guidene en tittel, som for eksempel «Den dagen Oscar fikk Dynnasteinen i hode» eller «Da lille Maria lagde Dynnasteinen i barnehagen».

Hadeland Folkemuseum og Improguidene samarbeider med Gigg i gokk, og omvisningen på museet legges opp som et vorspiel før konsertene starter på Åstjern. For festivaldeltakere som har tenkt seg til gokk er det satt opp en egen «Improbuss» fra Jaren og Brandbu. Bussen går til Hadeland Folkemuseum, og videre til Gigg i gokk i god tid før første band går på scenen. Arrangementet er naturligvis også åpent for alle som bare ønsker å delta på den elleville guideturen gjennom Hadelands rike kulturhistorie.

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags